© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Exclusieve molen zoekt nieuwe bewoners

Van een buitengewone woonst gesproken. De Salm-Salm Molen in Hoogstraten is al ruim veertig jaar de thuis van Harry en Lena Van der Pas – Vermylen. En nu gaat het paar verhuizen. “Met heel veel spijt in het hart”, klinkt het. “Het is ons levenswerk, maar we kunnen het niet blijven doen.”

“Wie is er nu zo zot dat hij een molen koopt, hè?”, lacht gynaecoloog op rust Harry Van der Pas (83). “Nee, serieus. Ik denk dat de meeste mensen niet beseffen dat je echt kan wonen in een molen. En wel heel comfortabel ook. Zou je dat vooral willen vermelden?”

Laat ons daar nu net voor gekomen zijn. Nu we de kans nog hebben. Want de stenen beltmolen staat te koop. Straks verkast het echtpaar naar Antwerpen, de Scheldestad roept. “Maar we blijven hier tot we weten dat de molen in goede handen is”, belooft Lena Vermylen (80).

“Een molen is meer dan een huis. Het is een monument, eentje met karakter. Ik kende niks van molens. Maar door in een te wonen, krijg je vanzelf interesse voor het vakmanschap van de molenaar en voor het monument”, vertelt Harry. “En ik moet zeggen dat dat een enorme verrijking is. Ik heb leren omgaan met een molen, ik kan hem bedienen. Dat doe ik trouwens nog regelmatig. Dat is nodig, want zo onderhoud je de molen. Een molen die stilstaat, gaat kapot en ­verdwijnt. Maar als je het echt goed wil doen, moet je jonger zijn. Ik ben bijna over de grens, een kreupele tachtiger (grinnikt), ik kan het nog net.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio