© Wim Hendrix

Schatten op zolder? Laat ze voor 20 euro online taxeren

Benieuwd naar de waarde van dat familiestuk op zolder? Je kunt het nu in een handomdraai online laten schatten op Ricorso: de eerste Belgische schattingswebsite. Een idee van Antwerps designexpert Boris Devis (35), bekend van het Vier-programma ‘Stukken van Mensen’.

GeDW

In enkele muisklikken krijg je een schatting van kwaliteitsvolle items, van kunst en antiek over juwelen, horloges en design tot wijn en zelfs auto’s. En dat binnen de 48u. De schatting gebeurt door experts van de verschillende domeinen die aangesloten zijn bij Ricorso.

Een initiatief van Boris Devis, bekend van het taxatieprogramma ‘Stukken van mensen’ op Vier en van vintage designwinkel Goldwood in de Offerandestraat.

Gat in de markt

“Er zijn zoveel mensen benieuwd naar de waarde van bepaalde items die ze in handen hebben, maar je moet er bijna mee op tv komen om daarachter te komen. Er zijn uiteraard veilinghuizen of kunsverkopers waar je fysiek bij terecht kunt met je stuks, maar die garanderen lang niet allemaal een onafhankelijke service. Dat doen wij wel, want het is niet onze bedoeling dat we zelf geschatte stuks gaan kopen of verkopen. Het gaat louter om de taxatie.”

Een gat in de markt? “Ik denk het wel. Voor leken is het bijzonder moeilijk om stuks naar waarde te schatten. Op het internet is er uiteraard heel wat informatie te vinden, maar niet evident om daar de bomen tussen het bos te zien. Daarbij krijgen ze vaak onjuiste of onvolledige informatie, wat kan zorgen voor teleurstellingen achteraf.”

20 euro en een snapshot

Met Ricorso wil Boris de taxatie zo eenvoudig mogelijk te houden, geen omslachtige procedures. Je laadt enkele snapshots van je object op, vult je contactgegevens in en schetst een beknopte omschrijving met relevante details van het stuk. Na de betaling – een vast bedrag van 20 euro – krijg je binnen 48 uur de schatting binnen. Die bestaat uit een detailleerd rapport met een volledige beschrijving van het item en een waardebepaling, zowel de geschatte veilingswaarde als de verzekeringswaarde.

Of je dan zomaar een waardevol object vanop een foto kunt taxeren? “Je kunt veel zien aan een afbeelding. Experts die hun ganse leven in het vakgebied zitten, herkennen het meeste wel. Het kan wel eens voorkomen dat een bepaalde foto geen uitsluitsel geeft, maar door extra beelden op te vragen komen we er dan wel.”

Info: www.ricorso.be