Mitt Romney opent het vuur op "fake en bedrieglijke” Donald Trump

Print

“Donald Trump is een fake en bedrieglijke figuur en mag niet de volgende president van de Verenigde Staten worden.” Op die opmerkelijke manier maakte de Republikeinse topfiguur Mitt Romney de frontrunner voor de presidentsnominatie met de grond gelijk op een persconferentie en waarschuwde hij tegelijkertijd de kiezers.

Nu Donald Trump na Super Tuesday steeds meer op weg lijkt om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de wacht te slepen, wordt het establishment van de partij steeds nerveuzer. Alles wordt dan ook uit de kast gehaald om de kiezer te overtuigen niet op hem te stemmen. Donderdag riep voormalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney op om Trump niet de nominatie te geven voor de race tegen de Democratische kandidaat.

Romney gaf een persconferentie in Utah waarin hij zijn licht liet schijnen over de voorverkiezingen, maar vooral uithaalde naar de vastgoedmiljardair. Volgens Romney is Donald Trump “een fake en bedrieglijke figuur” die niet de capaciteiten bezit die een leider van de Verenigde Staten dient te bezitten. Hij bezit niet het juiste temperament en zal Amerika niet beter maken, zoals hij belooft.

"Trumps beloftes zijn even waardeloos als een diploma van de Trump University", zei Romney, verwijzend naar de beschuldiging dat Trump aan zijn "universiteit" tot 500 studenten zou bedrogen hebben. "Zijn binnenlands beleid zou tot een recessie leiden. En zijn buitenlands beleid zou Amerika en de wereld onveiliger maken. Hij beschikt over de aanleg noch over het beoordelingsvermogen om president te kunnen zijn, voegde hij eraan toe.

Hillary

Maar ook voor zijn vermoedelijke opponente Hillary Clinton had Romney geen goed woord over, integendeel. Romney schilderde de voormalige presidentsvrouw af als een leugenachtige en niet te vertrouwen vrouw die al decennialang deel uitmaakt van het verguisde establishment. Een stem voor Trump zou een overwinning van Hillary alleen maar dichterbij brengen, zo waarschuwde Romney. De gehaaide Hillary zal de luchtkastelen van Trump gemakkelijk en genadeloos doorprikken.

 

 

 

Romney verwacht zich nu een tsunami van beledigingen uit het Trumpkamp, zo zei hij. De presidentskandidaat reageerde kort daarna tijdens een speech in Portland. Hij noemde Romney "een vreselijke verliezer die een ramp was als presidentskanidaat." Voorts noemde hij zichzelf een veel succesvollere zakenman dan Romney. Zijn zoon Donald Junior deed er op Twitter nog een schep bovenop. “Dit is waar het establishment goed in is: verliezen”, zo tweette die. Donald Junior bracht ook plagend in herinnering dat Donald Trump meer stemmen haalde in Massachussetts dan Romney vier jaar geleden. Nochtans is dat de thuisstaat van Romney. Bij de presidentsverkiezingen in 2012 moest Romney de duimen leggen voor de Democraat Barack Obama.

 

 

 

 

Volgens Fox dacht hij er begin vorig jaar aan opnieuw een gooi te doen, maar bedacht hij zich met het oog op de winstkansen die vroeger gouverneur Jeb Bush van Florida had. (Enkele weken geleden stapte die laatste niettemin uit de race).

Romney kreeg na zijn toespraak meteen de steun van andere vooraanstaande partijfiguren. John McCain, die in 2008 door Barack Obama uit het Witte Huis werd gehouden, zei zich helemaal te kunnen vinden in de woorden van Romney.

 

 

Niki Haley, de gouverneur van South Carolina die haar steun toezegde aan kandidaat Marco Rubio, noemde het op Twitter "een briljante speech".

 

Sarah Palin, de voormalige running mate van John McCain in 2008, gaf Romney dan weer een veeg uit de pan. "Dank u Mitt, Trump's aanhang is er weer enorm op vooruit gegaan", schreef ze sarcastisch op haar Facebookpagina.