Kieldrechtsluis later open door zware waterschade

Archiefbeeld. Foto: jdl

Kieldrechtsluis later open door zware waterschade

Print
Beveren-Waas -

Het verkeer in de Waaslandhaven zal nog een maand langer moeten omrijden. De officiële opening van de Kieldrechtsluis – de grootste sluis ter wereld – moet immers met twee maanden worden uitgesteld wegens waterschade.

Aanvankelijk was de streefdatum eind januari, dan 21 maart om het wegverkeer alvast over één van de twee sluisdeuren te laten passeren. Dat wordt nu 18 april. Dus de officiële opening van de sluis door de koning op 15 april wordt noodgedwongen uitgesteld naar “een datum begin juni”.

De reden daarvan is te zoeken in een bijzonder noodlottige samenloop van omstandigheden. Terwijl nog met man en macht wordt gewerkt aan het sluizencomplex, was vorige maand reeds duidelijk dat er problemen waren met “een schakelpaneel”. Toen werd in een nogal afgelegen kelder ontdekt dat deze door de zware regenval was ondergelopen.

Bij de constructie van zo’n megaproject gebeuren er uiteraard nog wel meer misrekeningen maar hier was het resultaat rampzalig: in die kelder stonden immers twee grote schakelborden – eentje van 6 op 2 meter – met allerlei circuits voor de bediening van een brug en de waterkolken.

De herstelling daarvan plus de voorgeschreven testprocedures duren nog minstens enkele weken. Hoewel de bediening inmiddels wel manueel zou kunnen gebeuren, werd toch beslist alles uit te stellen.

De sluis zal nu eind mei worden opgeleverd. Het verkeer zal vanaf 18 april over één brug kunnen passeren.