RECEPT. Sterrenkok Jan Buytaert kookt met bier

Foto: gva

RECEPT. Sterrenkok Jan Buytaert kookt met bier

Print

Sterrenkok Jan Buytaert (ex -De Bellefleur) kookt deze week met bier van De Koninck en Duvel Moortgat. Vandaag iets bij Triple d’ Anvers: “Dat is een mild, licht amber tripelbier met een mooie aanzet van malt, karamel en gist en een lange afdronk met veel fruit en hop. Past bij rijke visbereidingen, gevogelte, kalfsvlees en licht geroomde stoofpotjes met tuinkruiden.”

Recept voor waterzooi met grijze garnalen, zeetong, mosselen, wulken en jonge groenten

Voor 4 personen:

2 zeetongen van 3 in een kilo, 8 gekookte wulken, een kilo jumbomosselen, een bussel jonge worteltjes, 100 gr zilveruitjes, 150 gr groene boontjes, 150 gr sluimererwtjes, 100 gr kleine champignons, 1 preistengel, 5 dl krachtige kippenbouillon, 2 dl keukenroom, peper en zout, 150 gr gepelde garnalen, voldoende Triple d’ Anvers.

Bereidingswijze:

Fileer de zeetongen en rol de filets op. Haal de wulken uit hun schelp. Spoel de mosselen, kook ze een vijftal minuten in een bodem water en pel ze uit. Krab de worteltjes, versnij ze in dunne plakjes, pel de zilveruitjes, kuis de boontjes, snij de sluimererwtjes in reepjes, spoel de champignons in koud water en snij de preistengel in grote ringen.

Breng de kippenbouillon aan de kook, doe er de groenten bij. Schep de groenten er met een schuimspaan uit als ze krokant zijn. Leg de tongrolletjes in de bouillon en stoof ze onder deksel beetgaar (zo’n 5 min.). Schep ze eruit zoals de groentjes. Doe de room bij de bouillon en laat die tot op de helft inkoken. Kruid met peper en zout.

Schep de groenten en de tongrolletjes in de geroomde jus en laat ze onder deksel even doorwarmen. Strooi er dan de garnalen, de mosselen en de wulken over. Zet de pot met deksel nog even op het vuur op en zet de pot op tafel. Serveer in diepe borden, met gestoomde aardappeltjes en met een frisse Triple d’ Anvers, in een elegant glas op voet. Waterzooi op zijn Antwerps.

Gazet van Antwerpen gaat met haar abonnees op zoek naar een nieuw stadsbier. Leer er alles over hier. Nog geen abonnee? Profiteer nu van een tijdelijk voordelig aanbod.