© joris herregods

Voor het eerst meer dan de helft moslims in Antwerpse scholen

Dit schooljaar volgt voor het eerst meer dan de helft van de leerlingen van de basisscholen in het stedelijk onderwijs in Antwerpen islamitische godsdienst.

lm

Van de 12.300 kinderen in het stedelijk basisonderwijs volgen er 6.451 islamitische godsdienstles. Dat is 52,4% en voor het eerst meer dan de helft. Daarnaast volgt 18,7% van de kinderen katholieke godsdienstles, 1,6% protestantse les en 26,4% niet-confessionele zedenleer. Dat blijkt uit een antwoord van schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) op een vraag van Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Grote verschillen

De cijfers verschillen sterk naargelang de stadsdelen waar de basisscholen zich bevinden. Op het Kiel bijvoorbeeld volgt bijna 83% van de kinderen islamitische godsdienst, in Antwerpen-Noord is dat 64% en in Borgerhout 63%. Maar in meer landelijke districten liggen de cijfers veel lager, zoals in Ekeren (14%) of in het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo (15%).

De basisschool met het grootste percentage kinderen die islam-onderricht volgen, is Flora in Borgerhout met 94%. Van de 58 stedelijke basisscholen tellen er 33 meer dan de helft kinderen die islamitisch godsdienstonderricht volgen. Globaal stijgt dat percentage in de Antwerpse basisscholen elk jaar met ongeveer 2%.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio