© Photo News

Minister Crevits toont “interesse” in plan-Marinower rond leerachterstand

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is wel geïnteresseerd in het plan van Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) maar spreekt zich er nog niet over uit omdat ze het nog niet heeft gezien. Dat heeft ze woensdag geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Jo De Ro. Dat Marinower in één beweging Vlaanderen een veeg uit de pan geeft, kan minister Crevits niet echt smaken.

Crevits wijst erop dat Antwerpen kan rekenen op een pak extra onderwijsondersteuning vanuit Vlaanderen.

Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower wil in Antwerpen naar voorbeelden uit New York en Rotterdam werken aan een ‘Antwerp Children’s Zone’ , waarbij kinderen uit kansarme wijken langer op school blijven om extra lessen wiskunde, muziek, taal of kunst te volgen. Met een speciaal team wil de schepen ook helpen om huisvestings­-, opvoedings- of financiële problemen bij gezinnen op te sporen.

Hoewel ze het voorstel van Marinower bestempelt als “lovenswaardig” en “interessant” wil minister Crevits zich niet ten gronde uitspreken over het plan. “Ik kan met niet uitspreken over het plan van Antwerpen, omdat ik het plan nog niet gezien heb. Ik hoop oprecht dat ik het kan krijgen, want het interesseert me zeer.”

Dat schepen Marinower in de krant zegt dat hij niet wil wachten op Vlaams beleid omdat dat geen zin zou hebben, is bij minister Crevits wel in het verkeerde keelgat geschoten. Een beetje geprikkeld verwees ze naar de extra middelen (19 miljoen euro aan SES-middelen op basis van Socio-Economische kenmerken) en ondersteuning (bijna 20.000 lestijden) die vanuit Vlaanderen naar Antwerpen gaan.

“Ik heb appreciatie voor het voorstel van de Antwerpse schepen en ik vind het idee lovenswaardig. Alleen een beetje jammer dat het nodig is om daarbij te schoppen naar Vlaanderen”, aldus de CD&V-minister.

Volgens vraagsteller Jo De Ro (Open Vld) hangt er bij verschillende steden wel degelijk “een zwaard van Damocles boven het hoofd”. “Zij maken zich ongerust over de Vlaamse SES-middelen”, aldus De Ro. Volgens hem heeft de minister een beetje de kans gemist om die ongerustheid bij de lokale verantwoordelijken weg te nemen.

De Antwerpse oppositiepartijen Groen en sp.a reageerden eerder op de dag al enthousiast op het plan, maar hebben bedenkingen.

Nu in het nieuws