© Mia Uydens

Handelaars tevreden met promotaks

De promotionele bijdrage die eerder op protest van de handelaarsverenigingen stuitte, komt er in een herwerkte versie toch. Dezelfde handelaars reageren nu tevreden.

gvn

Het idee om een promotaks te berekenen op basis van de winkeloppervlakte, werd overboord gegooid. De handelaarsverenigingen werkten samen met het centrummanagement een alternatief voorstel uit, dat veel billijker wordt genoemd. Alle winkels in het kernwinkelgebied betalen nu 475 euro, in het winkelgroeigebied 350 euro en in afgebakende handelszones, waaronder Nieuwe Kaai en Steenweg op Gierle, 250 euro. Alle andere handelaars betalen ook een solidariteitsbijdrage, die 50 euro bedraagt. Winkels die groter zijn dan 1600 vierkante meter, dat zijn er een twintigtal, betalen 300 euro extra.

De opbrengst van deze bijdrage, die voorzichtig wordt geraamd op 200.000 euro, dient voor de promotie van Turnhout en van de Turnhoutse handelaars en komt bovenop het budget dat het centrummanagement daarvoor al heeft.

Centrummanager Dien Haemhouts benadrukte dat de promotaks in een positief vergader­klimaat tot stand is gekomen en al een zichtbaar gevolg kent in een ‘tasteful shopping’, een promotieactie die in het weekend van 19 en 20 maart plaatsvindt.

Met het innen van de promotaks is het werk niet klaar. De volgende stap is het opstellen van een reglement en een promo-actieplan om het ingezamelde geld op een voor alle handelaars voordelige manier in te zetten. Volgens ­Kristof Tauwenberg, voorzitter van de handelaarsvereniging in de Patersstraat, schrijft Turnhout alweer wat geschiedenis, omdat vanaf nu alle handelaars mee betalen voor dergelijke promotionele acties. “Het eerste voorstel voor een promotaks was een oorlogsverklaring, deze bijdrage is nog altijd geen geschenk, maar geeft ons wel mooie kaarten om mee te spelen.”

Tom Versmissen (ex-N-VA) vindt wel dat de baanwinkels die de leegloop van het centrum in de hand hebben gewerkt, te weinig moeten betalen, maar verzet zich niet tegen de taks op zich.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio