© REUTERS

Thalys verliest reizigers door terreur

De aanslagen in Parijs, de verijdelde aanslag op een trein en de verhoogde terreurdreiging in Brussel; alle hadden ze vorig jaar een invloed op de resultaten van Thalys. De hst-operator zag de jaaromzet dalen en ontving ook iets minder reizigers dan in 2014. De impact is bovendien nog niet voorbij: na twee maanden in 2016 kreeg Thalys 6 procent minder passagiers over de vloer dan een jaar eerder. Dat heeft Thalys-CEO Agnès Ogier dinsdag bekendgemaakt bij de lancering van het lowcostaanbod “Izy”.

gjs

Thalys berekende het inkomstenverlies als gevolg van de terreurgebeurtenissen op 14 miljoen euro. Onmiddellijk na de verschillende feiten daalde de ticketverkoop met 30 tot 40 procent, voornamelijk omdat lastminutereizigers van hun trip afzagen, aldus Ogier.

Door de gebeurtenissen zag Thalys omzet én passagiersaantallen, die in de eerste jaarhelft groei vertoonden, over het volledige jaar in het rood duiken. De omzet kwam uit op 487,5 miljoen euro, 1,7 procent lager dan in 2014. Er werden 6,9 miljoen reizigers vervoerd (-0,1 procent tegenover 2014). “De fundamenten van groei die we hadden, hebben de impact van de terreurdreiging kunnen verzachten”, stelde Ogier tijdens een persconferentie in Brussel.

Ook nu nog blijven Parijs en Brussel - de kernsteden van het Thalys-net - “fragiele bestemmingen”, aldus nog de CEO. De hst-operator vervoerde in januari en februari in totaal 6 procent minder passagiers dan in dezelfde maanden vorig jaar. Volgens Ogier is er wel beterschap: “De daling was minder sterk in februari dan in januari”. Ze voegde nog toe dat de zakenreizigers weer op niveau zijn, maar dat de vrijetijdsreizigers nog achterblijven.

Een van de maatregelen om de vrijetijdsreizigers opnieuw te lokken, is het lowcostaanbod “Izy” dat vanaf 3 april beschikbaar is. Tegenover goedkopere tickets (vanaf 19 euro enkele reis) staan een verminderde dienstverlening en een aanzienlijk langere reistijd.