© AP

Frans gevechtsvliegtuig moet uitrukken voor Kempense drone die op drift slaat

De drone die maandagavond is neergestort in het departement van Aisne was van de Vlaams instelling voor technologisch onderzoek (Vito). Het toestel van meer dan 3 meter was opgestegen in Weelde, Ravels. Het Vito weet naar eigen zeggen niet waarom een wetenschappelijke drone het contact met het grondstation is kwijtgeraakt. Ook een noodlandingsfunctie werkte niet. Testvluchten met dit type toestel worden nu ook gestaakt.

De bestuurders verloren de controle over het toestel. De drone is uiteindelijk binnengedrongen in het Franse luchtruim waarna hij is neergestort op Frans grondgebied. Het toestel heeft geen schade aangericht op de grond. Dat zeggen eensluidende bronnen dinsdag.

De eigenaars waren de controle over het toestel verloren en de drone vloog rond 14.30 uur over de Belgisch-Franse grens. De Franse autoriteiten, die verwittigd werden door de Belgische militaire luchtverkeersleiding, hebben snel gereageerd om ervoor te zorgen dat de drone geen gevaar zou veroorzaken.

Het onbemande vliegtuig werd daarop vanop een afstand geëscorteerd door een Frans gevechtsvliegtuig en vloog twee uur rond in het Franse luchtruim, alvorens neer te storten in een veld in Dizy-le-Gros, op een vijftigtal kilometer van Reims.

Oorzaak onbekend

De drone verloor “om nog onbekende reden het contact” met het grondstation. “De aanwezige crew heeft meteen alle voorgeschreven stappen van de veiligheidsprocedure gevolgd”, zegt Vito in een persbericht. Het toestel is geprogrammeerd om bij contactverlies een noodlanding te maken. “Het toestel heeft de noodlanding echter niet uitgevoerd”, klinkt het evenwel.

“Via de transponder kon de militaire luchtverkeersleiding het toestel permanent blijven lokaliseren. De luchtverkeersleiding heeft vervolgens de noodprocedure gestart met inbegrip van het inzetten van militaire vliegtuigen om het onbemande toestel te escorteren. Het toestel is in Noord-Frankrijk op een uitgestrekt weiland geland, ongeveer twee uur na het opstijgen in Weelde.”

Nog volgens de onderzoeksinstelling hebben de lokale autoriteiten het toestel in veiligheid gebracht en is er geen enkele lichamelijke noch materiële schade aangericht. “Vito was de hele tijd in overleg met de Belgische en Franse autoritei­ten om de operatie in goede banen te leiden”, klinkt het voorts.

Geen testvluchten meer

Het was niet de eerste vlucht van het onbemande luchtvaarttuig en de crew, zegt Vito. De FOD Mobiliteit en Transport zou een risicoanalyse hebben uitgevoerd voorafgaand aan de ingebruikname.

“Eens de Franse autoriteiten het toestel vrijgeven, kunnen de Vito-experten samen met de fabrikant en de FOD Mobiliteit en Transport onderzoeken wat er juist is misgegaan. Voorlopig zal Vito geen testvluchten meer uitvoeren met dit type. Vito heeft twee dergelijke drones”, besluit men.

Waarvoor de test diende, werd niet vermeld. Er was niet meteen iemand beschikbaar voor verder commentaar.