© Zoonar/www shock co

Overheid grijpt drastisch in bij zonnebankcentra

De Economische Inspectie heeft het Herentalse zonnebankcentrum Megazon aan de Belgiëlaan wegens “directe en grote gezondheidsrisico’s” voor onbepaalde tijd gesloten. De voornaamste inbreuken gaan over het toelaten van minderjarigen en van mensen met het gevoelige huidtype 1. Ook waren er lampen met foute stralingsnormen.

PH

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) onderzoekt of voor de gesloten zonnebankcentra een definitief uitbatingsverbod kan worden opgelegd wegens ernstige inbreuken en recidivisme. Naast Megazon in Herentals werden ook nog twee andere zaken in Aalst en in Aalter verzegeld.

Vorig jaar controleerde de inspectiedienst van de FOD Economie 65 zonnecentra. Daarvan waren er maar twee volledig in orde. Sinds eind vorig jaar doet de beroepsorganisatie Febelsol anonieme controles. Ze verwittigt de overheid als er onregelmatigheden worden vastgesteld. “De cowboys moeten eruit”, klinkt het.

Zonnebankcentra moeten verplicht nieuwe klanten informeren en inschrijven, en hen een formulier laten ondertekenen. De wettelijke verplichtingen moeten vooraan of in de cabines uithangen en onder de 18 jaar mag je niet onder de zonnebank. (hhm)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio