© BELGA

Rutten enige kandidaat-voorzitter Open VLD: “Gemiste kans”

Gwendolyn Rutten is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Open Vld. Dat maakt de partij vrijdagavond bekend. Arne Vandendriessche wordt haar “advocaat van de duivel”. “Een gemiste kans”, noemt Bert Schelfthout het.

Kandidaturen voor het voorzitterschap van Open VLD konden tot vrijdag 18 uur worden ingediend. Pieter Cleppe zou nog tot ‘s middags hebben getwijfeld om Rutten uit te dagen, maar zag er uiteindelijk toch van af. Cleppe vreest onder meer een familieruzie met oom Guy Verhofstadt, die er andere standpunten rond Europa op nahoudt.

Rutten heeft wel beloofd de komende weken actief campagne te gaan voeren en een debat op te starten. Van 18 tot en met 26 maart kunnen de leden dan stemmen. Dat gebeurt met de pc of ter plaatse in enkele lokale afdelingen. Op 26 maart wordt bekend hoeveel liberalen zich achter Rutten scharen.

Vrijdag was ook de deadline voor kandidaturen voor de partijraad. Daarover wordt echter pas maandag gecommuniceerd.

“Gemiste kans”

Bert Schelfhout, voormalig jongerenvoorzitter, noemt het een gemiste kans dat er geen uitdager is. Hij toonde zich recent in enkele opiniestukken kritisch voor de huidige koers van de partij. “De partijen die de afgelopen jaren een echte verkiezing hebben gehouden - SP.A en Groen - gingen erop vooruit in de peilingen, degene die dat niet deden - CD&V en N-VA - boekten geen vooruitgang”, zegt hij.

Schelfhout toonde zich de afgelopen weken al teleurgesteld dat er geen concurrent voor Rutten opstond. Deze week schaarde hij zich nog achter Pieter Cleppe, die uiteindelijk toch afzag van een kandidatuur.

De voormalige jongerenvoorzitter trekt zelf voor minstens drie maanden naar Zuid-Afrika. “Anders was ik wellicht kandidaat geweest”, zegt hij. “Door de verkiezingen te vervroegen, zijn er mensen die niet kunnen deelnemen. Is dat om strategische redenen? Daar durf ik nu geen uitspraak over doen”, zegt hij.

Toch is volgens Schelfhout de kans groot dat er bij voorzittersverkiezingen later op het jaar meerdere kandidaten zouden zijn opgestaan. “Dan waren de geesten misschien gerijpt. Nu was het heel kort dag.”

“Ik ben gewoon op zoek naar ambitie in de partij”, vervolgt de Deerlijkenaar. “Het lijkt wel alsof we genoegen hebben genomen met die 12 procent van de stemmen en dat is jammer. Gwendolyn heeft zeker bepaalde verdiensten, maar een tegenkandidaat die begeestering zou brengen, dat ware fantastisch geweest”, besluit hij.

Rutten heeft “advocaat van de duivel”

“Gwendolyn Rutten heeft me gevraagd haar advocaat van de duivel te worden en haar te bellen en te mailen als ik ideeën heb.” Dat zegt Arne Vandendriessche, die de afgelopen weken mogelijke tegenkandidaten aanspoorde zich kenbaar te maken.

Vandendriessche, voorzitter van Open VLD Kortrijk, verweet de partij in een opiniestuk onder meer dat niemand nog weet waar ze voor staat. Hij overwoog zich zelf kandidaat te stellen, maar zag daarvan af na een gesprek met Gwendolyn Rutten.

“Het feit dat ik heb beslist om mijn kandidatuur niet in te dienen, toont dat ik achter Rutten sta”, zegt Vandendriessche vrijdag. “Ik vind dat we de rangen nu moeten sluiten en de voorzitster steunen. Ze heeft me verzekerd dat ze met een groeiplan zal komen dat ons naar de 18 procent moet brengen. Ik ben hoopvol.”

Toch was het beter geweest als er een echte uitdager was opgestaan, vindt de Kortrijkzaan. “Niet zomaar iemand, maar een kandidaat met een echte visie en andere standpunten. Het gaat immers niet om de persoon, maar om het project.”

Rutten moet de komende jaren vooral beter communiceren, vindt Vandendriessche. “De perceptie moet beter. Onder meer over onze core business - fiscaliteit en ondernemen - moeten we duidelijker standpunten formuleren. De partij heeft de juiste visie, maar communiceert die niet altijd.”

Vandendriessche gaat Rutten nu actief adviseren, onder meer rond onderwijs, een sector waarin hij actief is met zijn IT-bedrijf.

Nu in het nieuws