Vzw Stop Darmkanker krijgt Marc Coucke enthousiast

Print

Een bus vol studenten gaf gisteren het startschot van de Maand tegen Darmkanker. Hun reis door Vlaanderen bracht hen bij Marc Coucke die goed nieuws had voor de studenten.

Vandaag vinden statistisch gezien vijf begrafenissen plaats van mensen overleden aan darmkanker in Vlaanderen. Dit jaar alleen al stierven 280 Vlamingen aan de ziekte. Vorig jaar gaf ‘dokter darmkanker’ Luc Colemont zijn job in het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis op om zich fulltime in te zetten voor zijn vzw Stop Darmkanker. Doelstelling: tegen 2018 een extra 2500 darmkankers in Vlaanderen stoppen, naast het Bevolkingsonderzoek. Daarvoor is inzetten op preventie en aandacht vragen voor de ziekte van groot belang. Met de Maand tegen Darmkanker, die gisteren van start ging, wil vzw Stop Darmkanker dat bereiken. Twintig studenten communicatiemanagement van de Hasseltse Hogeschool PXL sprongen gisteren op een versierde bus – geleend van De Lijn – om Vlaanderen te doorkruisen met één boodschap: ‘Stop Darmkanker’.

De leerlingen begonnen hun tocht – niet toevallig voor een actie rond darmen – in Aarschot om er op de markt mensen aan te spreken over de ziekte. De reis ging verder naar het Waasland Shoppingcenter waar bezoekers door de ‘Reuzendarm’, een gigantische dikke darm, geleid werden. Ze kregen er meer uitleg over de ziekte. De studenten kleurden het winkelcentrum op alle mogelijke manieren blauw. Ze verrasten die nietsvermoedende bezoekers ook met een blauwe flashmob op de roltrappen.

Maar het hoogtepunt volgde in de late namiddag in Nazareth. Daar werden de twintig enthousiaste studenten ontvangen door Marc Coucke bij Omega Pharma. In december vorig jaar nog schonk Coucke 2,5 miljoen euro aan de vzw van Colemont. Al wekenlang proberen de studenten Coucke te overtuigen om op 10 maart in Hasselt een lezing te geven. Met een darmkankerlied haalden ze alles uit de kast. Uiteindelijk bezweek de zakenman en kondigde hij officieel zijn komst naar Hasselt aan.

MEEST RECENT