Het beste uit deel 2: "De vernieuwing lukt beter op de pleintjes"

Foto: Kioni Papadapoulos

Het beste uit deel 2: "De vernieuwing lukt beter op de pleintjes"

Zo chaotisch als het op de Turnhoutsebaan kan zijn, zo rustig is het op de pleinen er vlak naast. Er heerst een dorpse sfeer, in groot contrast met de verkeersader zelf. Wat is de magie van Borgerhout, hoe komt het dat er zoveel initiatieven zijn in horeca, welzijnswerk, ondernemen? We praten in deel 2 ook met de vrijwilligers van Al Ikram, dat de rauwe kant van dit stadsdeel onder ogen krijgt en wekelijks 600 voedselpakketten uitdeelt.

1. "De Turnhoutsebaan is voor ons een aparte tunnel, de bussen racen er te hard"

Toen Loes Rombouts en Krikke Festiens tien maanden geleden de deuren van hun Express-bar op het Laar openden, kregen ze van een paar zaken op het Moorkensplein een fles champagne cadeau. "Welkom in de buurt", stond erop. "Dat vond ik zo sympathiek" vertelt Loes, die zich meer betrokken voelt bij het Moorkensplein dan bij de Turnhoutsebaan. 

 

 

2. "Ik ben écht niet van onder de kerktoren weggeraakt"

"Ik ben geboren en opgegroeid in Borgerhout" zegt Michaël Pas (49), bewoner van het Laar en bekend acteur. "Mijn ouders hadden vroeger een interieurzaak aan de Kerkstraat. Ik heb de teloorgang van dichtbij meegemaakt en en zie de buurt nu tot mijn vreugde weer populair worden." 

 

3. "Sinds de vluchtelingencrisis komt hier drie keer zoveel volk"

"Toen ik op de Turnhoutsebaan kwam werken, zag ik met mijn eigen ogen hoeveel armoede daar nog heerst. Dat kon ik niet zomaar naast me neerleggen." Nordin Cherkaoui richtte negen jaar geleden de liefdadigheidsorganisatie Al Ikram op. 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio