Zo ziet de Baloise Belgium Tour 2016 eruit

Foto: Photo News

Zo ziet de Baloise Belgium Tour 2016 eruit

Print

De Baloise Belgium Tour (2.BC) is woensdagavond in Antwerpen voorgesteld vlak voor de ploegpresentatie van Topsport Vlaanderen-Baloise. De vijfdaagse rittenkoers, vorig jaar gewonnen door Greg Van Avermaet, start in Beveren en eindigt in Tongeren. “Een uitgebalanceerd parcours”, sprak koersdirecteur Rob Discart van organisator Golazo. “Maar liefst 33 ploegen meldden zich al aan, maar we kunnen niet iedereen laten deelnemen, maximum 20 tot 21 ploegen.”

Voor de presentatie had Discart nog goed nieuws. Verzekeringen Baloise zal ook in 2016 en 2017 de Ronde van België verder sponsoren. “Ze treden opnieuw op als hoofdsponsor”, aldus Discart. “De Baloise Belgium Tour is dus nog minstens voor twee jaar verzekerd van een grote naam als sponsor. Dat stemt me tevreden. We bieden een uitgebalanceerd parcours met een proloog, vlakke ritten en enkele geaccidenteerde etappes.”

De vijfdaagse rittenkoers start met een proloog in Beveren op 25 mei. “Een proloog van 6 km, voor specialisten tegen de klok, met heel wat technische bochten en het vraagt ook de nodige explosiviteit.”

De eerste etappe gaat van Buggenhout naar Knokke-Heist over 174,5 km, met aankomst, naar aloude traditie, op De Wandelaar. “Voer voor sprinters”, aldus Discart, “al weet je met de wind aan de kust natuurlijk nooit”, voegde hij daar nog aan toe. “Die kan altijd voor verrassingen zorgen.”

De tweede etappe gaat van Knokke-Heist naar Herzele, over 200,9 kilometer. Richting Vlaamse Ardennen dus met twee lokale rondes van 51 km waar de Paddestraat (3x), de Berendries, de Lippenhovestraat (3x) de Valkenberg en Leberg deel van uitmaken.” Daarna volgt de derde etappe, de koninginnenrit met start en aankomst in Verviers over 203 kilometer. “Een lastige rit”, beseft Discart, “met onder meer Stoumont, Stavelot, Theux, Toris-Points en ook tweemaal de Côte de Banneux, La Redoute en de Côte de Mont-Theux.”

De slotetappe brengt het peloton van Tremelo naar Tongeren. In Tremelo worden die dag ook ereburgers Sven Nys en Niels Albert gehuldigd. De finale in Tongeren biedt nog wat spanning voor het klassement. “In het lokale circuit hebben we nog twee stukjes vals plat gevonden en een helling die een paar keer wordt aangedaan. Het zal spannend worden. We kijken er naar uit om opnieuw een grote naam als eindwinnaar te mogen begroeten.”

33 ploegen meldden zich al aan bij de koersdirecteur, maar niet iedereen kan natuurlijk deelnemen. “Er zijn 8 of 9 World Tourploegen kandidaat, 14 procontinentale en 11 continentale. We kunnen natuurlijk niet met 33 ploegen koersen. We laten 8 WT-ploegen aan de start, 8 procontinentale en vier of vijf continentale ploegen die we de kans willen geven om zich te meten met die topploegen.”

De Gouden Kilometer, vorig jaar een nieuwigheid, blijft behouden. “Op zo’n 25 kilometer van de streep wordt er drie keer gesprint binnen één kilometer”, aldus Discart. “De winnaar krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus op een kilometer zomaar even negen boniseconden verzamelen. Vorig jaar werd dat goed onthaald door de ploegen en we gaan dat behouden omdat het toch bepalend kan zijn voor het eindklassement.”

Vorig jaar kroonde Greg Van Avermaet zich tot eindwinnaar, werd Tiesj Benoot tweede en Gaetan Bille vervolledigde het eindpodium.

Meer sportnieuws