© Kioni Papadopoulos

“De islam is groener dan je denkt”

Green Deen is de eerste islamitisch geïnspireerde milieubeweging in België. De organisatie is een initiatief van Yasmina Akhandaf. “Milieu en duurzaamheid zijn een wezenlijk onderdeel van de islamitische levenswijze”, zegt Akhandaf.

Sacha Van Wiele

Green Deen is een wereldwijde organisatie. Deen is het Arabische woord voor ‘islamitische levenswijze’. Zeer recent is er nu ook een Belgische afdeling. Green Deen zal op 27 februari mee helpen bij het planten van bomen in het voormalige spoorwegemplacement Park Spoor Oost in Borgerhout.

Voorzitster Yasmina Akhandaf was als kind al begaan met het milieu. Zij studeerde milieuwetenschappen en geeft nu lessen chemie. “Milieuthema’s zitten verweven in de islamitische ethiek”, zegt ze. “Veel moslims zijn zich daar zelf niet van bewust, toch verwijzen heel wat woorden daar naar. El fassad is zo’n woord. Als kinderen te veel water verbruiken, dan krijgen ze te horen dat dit el fassad is. Het wil zeggen ‘verspilling’.”

Toch merkt Akhandaf ook bij de jongere generatie moslims een groeiend bewustzijn rond milieu, vooral dan in een stedelijke context. Daarom besliste ze vorig jaar om met Green Deen te beginnen. Ze telt op dit moment nog tien actieve leden, allemaal moslima’s uit het Antwerpse. “Met onze workshops trekken we meer mensen aan, maar we houden onze bijeenkomsten voorlopig bewust klein. Dit jaar werken we vooral rond voedselverspilling, zeker in de periode van de islamitische vastenmaand Ramadan. Er wordt dan te veel eten gemaakt en weggegooid. Volgend jaar is ons actiepunt afval.”

Antwerps schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is enthousiast over het initiatief. “Ik hoop dat de boomplantactie ervoor zorgt dat iedereen samen en met elkaar van het Park Spoor Oost kan genieten.”

Boomplantactie Park Spoor Oost, 27 februari, tussen 10 en 12u, ingang Noordersingel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER