© Archief

Eigen parkeerplaats en uitgeruste keuken met stip bovenaan

Dit vindt de Belg belangrijk aan zijn woning

Een eigen parkeerplaats en een uitgeruste keuken met een groot werkblad. Dat zijn de twee zaken die de Belg het belangrijkst vindt aan een woning, blijkt uit een onderzoek van buurtontwikkelaar Matexi.

Guy Stevens

Het belang van een eigen woning kan onmogelijk overschat worden. “Het is de plaats bij uitstek vanwaar mensen hun leven uitbouwen: een plek die van hen is en waar ze zichzelf kunnen zijn”, zegt Guy Huyberechts van Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van België.

Naar aanleiding van de nakende start van Batibouw voerde het dan ook een onderzoek uit naar wat de Belg belangrijk vindt aan zijn woning. “Het vaak jachtige leven van de Belgen uit zich in erg concrete comfortwensen”, zegt Huyberechts

Buurt

Het allerbelangrijkste vinden de Belgen de buurt waarin ze wonen. “Uit vroeger onderzoek weten we dat 82 procent van de Belgen een leefbare buurt belangrijker vindt dan individuele comfortwensen. Uit ervaring weten we dat een eigen parkeerplaats bijvoorbeeld niet per se voor de deur hoeft, net omdat dit vaak tegenstrijdig is met een aangename woonbuurt.”

Die eigen parkeerplaats staat wel op de eerste plaats in de resultaten van het onderzoek, nipt gevolgd door een uitgeruste keuken met een groot werkblad. Op de derde plaat staat “onderhoudsvriendelijke materialen”.

Huyberechts noemt het geen verrassing dat comfort in de keuken zo belangrijk gevonden wordt. “Na een zware dag op het werk en de gebruikelijke files onderweg wil de Belg in alle comfort genieten van de tijd met de familie. Samen koken wordt gezien als quality time. Kuisen valt dan weer niet onder die noemer, vandaar ook het belang van onderhoudsvriendelijke materialen.”