Sancties tegen Libanon opgevoerd

Print

De Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdag alle reizen naar Libanon verboden en gaan ook hun diplomatieke aanwezigheid in Beiroet drastisch terugschroeven. Kort daarvoor riep ook Saoedi-Arabië zijn burgers al op om niet naar Libanon af te reizen en het land te verlaten.

Wie in de onmogelijkheid verkeert om Libanon te verlaten, krijgt de raad om voorzichtig te zijn en in contact te blijven met de Saoedische ambassade in Beiroet voor eventuele bijstand.

Libanon krijgt het verwijt dat het, onder invloed van de militante sjiitische beweging Hezbollah, Saoedi-Arabië niet heeft gesteund naar aanleiding van de crisis van Riyad vorige maand met Iran. De Libanese beweging wordt gesteund door het sjiitische Iran, en steunt op haar beurt de Syrische president Bashar al-Assad door troepen te sturen naar het land. Saoedi-Arabië steunt dan weer de Syrische oppositie sinds het begin van het conflict in Syrië in 2011.

Vrijdag kondigde Saoedi-Arabië nog aan dat het twee hulpprogramma’s voor Libanon ter waarde van vier miljard dollar zal stopzetten. De soennitische Golfstaat is bezorgd dat het geld in handen komt van de Hezbollah.

Nu in het nieuws