© AP

EHRM veroordeelt Italië na ontvoering imam

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Italië veroordeeld wegens de ontvoering van een Egyptische imam in 2003 in Milaan. De Italiaanse autoriteiten waren op de hoogte van de CIA-operatie en hebben Abu Omar dus bewust blootgesteld aan het risico mishandeld te worden. Dat deelde het hof dinsdag in Straatsburg mee. Het EHRM kende de imam en zijn echtgenote ook 85.000 euro schadevergoeding toe.

rdc

De moslimgeestelijke werd in 2003 op straat ontvoerd en naar Egypte overgebracht. Abu Omar - volgens de burgerlijke stand Osama Mustafa Hassan Nasr - werd met een onderbreking tot 2007 in Egypte vastgehouden. Daarna kreeg hij het verbod het land te verlaten. Een rechtbank in Milaan veroordeelde hem eind 2013 wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, waartegen hij in beroep ging.

De ontvoering behoorde tot het geheime en illegale CIA-programma voor de zogeheten ‘extraordinary renditions’ van terreurverdachten. Een Italiaanse rechtbank had daarvoor in 2009 meer dan 20 CIA-agenten bij verstek tot gevangenisstraffen veroordeeld.

De rechters in Straatsburg hadden er ook kritiek op dat Italië vele bewijsstukken als staatsgeheim niet wilden vrijgeven, waardoor Italiaanse leden van de geheime dienst straffeloos bleven. Bovendien heeft Rome geen enkel inspanning gedaan om de Amerikanen uitgeleverd te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER