© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

1 / 4

AA Gent moet linksachter wellicht missen, Beveren-coach voor Geschillencommissie

AA Gent moet het in de thuiswedstrijd op de 28e speeldag in de Jupiler Pro League tegen KSC Lokeren misschien zonder Nana Asare zien te rooien. Het parket van de Belgische voetbalbond (KBVB) vraagt één speeldag schorsing en 400 euro boete voor de linksachter van de Buffalo’s als minnelijke schikking voor zijn rode kaart op de 27e speeldag.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

In de 5-2 pandoering in het Albertparkstadion moest Asare het terrein in de 73e minuut verlaten. De 29-jarige Ghanees trok aan de noodrem toen KVO-middenvelder Jali alleen op het doel afstevende. “Asare ontnam de tegenstrever een doelkans of een doelpunt”, verklaart scheidsrechter Wim Smet de uitsluiting. Het Bondsparket vorderde op zijn beurt één speeldag schorsing, waardoor Asare er niet bij dreigt te zijn wanneer KSC Lokeren vrijdag op bezoek komt in de Ghelamco Arena.

Als AA Gent zijn linksachter wil recupereren voor de thuiswedstrijd, moet de landskampioen dinsdag met Asare op zoek gaan naar vrijspraak voor de Geschillencommissie van de KBVB. .

Dussaut mogelijk twee speeldagen geschorst, STVV in beroep

Het parket heeft maandag twee speeldagen schorsing en 600 euro boete gevorderd voor Damien Dussaut na diens uitsluiting op Kortrijk. Zijn club STVV accepteert dat voorstel tot minnelijke schikking niet.

In de 3-0 nederlaag bij KV Kortrijk afgelopen zaterdag moest Dussaut na 75 minuten van het veld voor een trap op KVK-middenvelder Rolland. Scheidsrechter Denis Vanbecelaere toonde de Franse verdediger van STVV de rode kaart. Het Bondsparket wilde Dussaut twee speeldagen laten brommen, waardoor hij er niet bij zou zijn in de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem (27 februari) en op verplaatsing bij Club Brugge (5 maart). De Kanaries meldden op hun website dat ze niet akkoord gaan met het voorstel. Dinsdag verschijnen club en speler voor de Geschillencommissie Betaald Voetbal van de KBVB met het oog op strafvermindering.

Beveren-coach Vreven voor Geschillencommissie

Waasland-Beveren zal komend weekend in het uitduel bij Charleroi dan weer niet kunnen rekenen op zijn kapitein Milos Maric. Het parket stelde immers twee speeldagen schorsing (waarvan één effectief) en 600 euro boete voor als minnelijke schikking na zijn rode kaart op de 27e speeldag in de Jupiler Pro League. De Waaslanders aanvaarden dat voorstel. Coach Stijn Vreven moet dinsdag wel voor de Geschillencommissie verschijnen.

In de 1-0 winstpartij tegen RSC Anderlecht moest Maric iets na het halfuur met rood van het veld voor een tackle met beide voeten vooruit op RSCA-rechtsachter Najar. Waasland-Beveren legt zich neer bij het schorsingsvoorstel van het Bondsparket, waardoor de 33-jarige middenvelder zich niet voor de Geschillencommissie moet verantwoorden en op speeldag 28 niet in actie zal komen.

Zijn coach, Stijn Vreven, werd door het Bondsparket wel opgeroepen. Na de rode kaart voor Maric maakte Vreven zijn ongenoegen met wegwerpgebaren duidelijk. Scheidsrechter Laforge stuurde de Limburger uit de neutrale zone. Ook op de 24e speeldag gingen Laforge en Vreven in de clinch. De coach van Waasland-Beveren betaalde in de nasleep daarvan een boete van 600 euro wegens "onbetamelijk gedrag aan het adres van de scheidsrechter". Omdat Vreven opnieuw in opspraak komt, moet hij dinsdag voor de Geschillencommissie verschijnen.

Bailey (KRC Genk) vervolgd op basis van televisiebeelden

De Reviewcommissie ten slotte heeft acht fases herbekeken naar aanleiding van de 27e speeldag. Op basis van de televisiebeelden vraagt de achtkoppige commissie de vervolging voor Leon Baily van KRC Genk.In het doelpuntenloze gelijkspel in en tegen Lokeren ontsnapte Bailey na twintig minuten aan rood nadat hij Galitsios met een slaande beweging tegen de grond had gewerkt. De 18-jarige Jamaicaan kreeg na overleg met zijn assistenten geel van scheidsrechter Lawrence Visser, maar dat was volgens de Reviewcommissie geen juiste beslissing. Volgende week dinsdag (1 maart) zal Bailey zich in het bijzijn van een clubvertegenwoordiger moeten verantwoorden voor de Geschillencommissie van de KBVB, die alsnog een sanctie kan opleggen aan de talentrijke flankaanvaller.Ook uit de wedstrijden Waasland-Beveren/Anderlecht (4), Club Brugge/Westerlo (1), Standard Luik/Charleroi (1) en KV Kortrijk/STVV (1) passeerden fases voor de Reviewcommissie. Die beelden gaven evenwel geen aanleiding tot vervolging.

Top en Flop van speeldag 27: Vijf topschutters, losse handjes Bailey

© JPL

Op het einde van elke speeldag kijkt Sportwereld eigenzinnig terug op het voetbalweekend met de meest opvallende fases op de vaderlandse velden. Wie of wat was top, maar nog belangrijker: wie was flop? Vijf topschutters vechten om de Gouden Stier, terwijl Leon Bailey zich mag opmaken voor een bezoek aan de reviewcommissie...

Vreven woest op scheids na controversiële rode kaart

© JPL

Waasland-Beveren won uiteindelijk wel met 1-0 van Anderlecht, maar het zag er lange tijd somber uit voor de Waaslanders. Iets na het halfuur pakte Maric namelijk een rode kaart na een tackle met twee voeten vooruit, maar wel op de bal. Stijn Vreven sprong bijna uit zijn vel toen hij het rode karton zag verschijnen. Voor de rust ontsnapte de thuisploeg wel aan een donkergele kaart, na een stevige fout van Langil.

Had Oostende een penalty moeten krijgen?

© JPL

Twee penaltyfases kleurden de eerste helft tussen KV Oostende en AA Gent. Na zeven minuten kreeg Gent een (terechte) penalty na een fout van Godeau, maar aan de overkant ging de bal niet op de stip na een duwfout van Nielsen op Musona. Had Oostende hier een penalty moeten krijgen?

MEER OVER KAA Gent

Meer voetbalnieuws