© JVDP

© JVDP

© JVDP

© JVDP

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Honderden jongeren bezoeken marineschepen in Antwerpen

Zo'n 470 jongeren hebben hebben zaterdagochtend in Antwerpen een bezoek gebracht aan drie schepen van het Belgische leger. Defensie, dat maar zelden burgers aan boord toelaat, is dit jaar op zoek naar zo'n tachtig nieuwe medewerkers voor de marine-afdeling.

Het fregat Leopold I is nog niet zo lang geleden teruggekeerd van de Middellandse Zee, waar het mensensmokkelaars mee opspoorde. Zaterdag lag het schip samen met de mijnenjager Lobelia en het kustpatrouillevaartuig Castor aangemeerd aan het Steen voor een infodag, onder het motto 'Sail to your dream'.

In totaal daagden zo'n 470 Nederlandstalige en Franstalige jongeren tussen 16 en 33 op. Tijdens een rondleiding tot in de stuurpost en de 'combat room' kregen ze uitleg over de verschillende taken aan boord, van radio- en wapentechnicus tot bakker.

"Dat we mensen aan boord laten, is een uniek gegeven. Meestal tonen we enkel de buitenkant", zegt Peter Ramboer, verantwoordelijke personeelsbeleid. Volgens hem is er sprake van een chronisch personeelstekort. "Dit jaar zoekt de marine 82 personeelsleden. We kijken uit naar zowel technische, logistieke als operationele profielen, met allerlei soorten opleidingen."

"Eens gebeten, ben je meestal verkocht", weet Ramboer. "Je komt aan de andere kant van de wereld. De duur van missies varieert gewoonlijk tussen enkele weken en meerdere maanden." De marine rekruteert naar eigen zeggen steeds actiever, ook via zo'n duizend scholen.

"In het binnenland zijn we nog niet zo bekend als aan de kust. Ook door verwachte pensioneringen moeten we ons extra inspannen. Vorig jaar hadden we een eerste jobdag in Brussel. We deden mee aan de Havendagen en Openbedrijvendag. Vandaag zijn we in Antwerpen. We willen dit blijven voortdoen", zegt Ramboer.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio