Cameron gaat EU-lidmaatschap verdedigen in referendum

Print

De Britse premier David Cameron gaat de Britse kiezers aanbevelen om in het aanstaande referendum voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te kiezen. Dat zei hij vrijdagavond nadat hij op een Europese top in Brussel met zijn Europese ambtgenoten een compromis had bereikt over een reeks door Londen gevraagde hervormingen.

“Ik geloof dat dit voor mij voldoende is om aan te bevelen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft”, zo verklaarde Cameron. Volgens de conservatieve premier hebben de Britten met deze deal “het beste van twee werelden” binnengehaald. “We behouden wat werkt en we blijven buiten die domeinen van Europa die voor ons niet werken.” Zo is volgens Cameron gegarandeerd dat Groot-Brittannië geen deel zal uitmaken van “een Europese superstaat”, nooit de euro zal invoeren en niet meedoet aan de opheffing van grenscontroles.

Onder deze voorwaarden gaat Cameron in eigen land het behoud van het Europese lidmaatschap bepleiten. “Ik meen dat Groot-Brittannië sterker zal zijn in een hervormde Europese Unie.” Hij waarschuwde de voorstanders van een Brexit ook voor de enorme economische risico’s van een vertrek. Het betekent uiteraard niet dat de Britse conservatief plots zijn liefde aan Europa verklaarde. “Ik hou niet van Brussel, ik hou van Groot-Brittannië. Maar laat ons niet vergeten wat in ons nationale belang is. We mogen vrede niet als iets vanzelfsprekends beschouwen.”

Onder druk van de eurosceptici in zijn conservatieve partij beloofde Cameron tijdens de campagne voor de voorbije parlementsverkiezingen dat hij een referendum over het lidmaatschap van zijn land zal organiseren. De eerste minister licht zaterdag zijn ministers in over het akkoord. Nadien zal hij de datum voor het referendum bekendmaken. Sommige partijleden zullen campagne voeren tegen het lidmaatschap. Cameron maakte de voorstanders van een Brexit echter duidelijk dat een “no” definitief is. “Als je stemt voor een vertrek, dan moet je vertrekken.”

Nu in het nieuws