© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Salah Abdeslam is meer een amateur dan het brein achter aanslagen”

Salah Abdeslam, de meest gezochte man van het land, is eerder een ‘amateur’ dan het brein achter terroristische aanslagen. Dat zei minister van staat en oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) vrijdag bij de voorstelling van zijn boek ‘La vérité sur Molenbeek’ (De waarheid over Molenbeek), waarin hij terugblikt op de aanslagen van Parijs en de kritiek op Molenbeek, de gemeente die hij 20 jaar bestuurde en die de uitvalbasis bleek van de daders van de aanslagen.

Volgens hem is Salah Abdeslam eerder een amateur en een “besluiteloze uitvoerder” dan het brein achter de aanslagen. Net als zijn broer Brahim behoorde hij tot die ‘kleine boefjes’ of ‘losers’ die zich vanaf het begin hebben laten meeslepen in de marginaliteit die leidde naar de klassieke misdaad van diefstallen en drughandel.

Voor Philippe Moureaux is het radicalisme een erg complex probleem dat niet meteen opgelost zal geraken en een aanpak van de verschillende beslissingsniveaus vereist. Die gezamenlijke aanpak is er jammer genoeg niet, stelde hij vast.

Het eerste deel van het boek bevat beschouwingen en persoonlijke gevoelens die de gewezen politicus in de uren en dagen na de aanslagen van 13 november in Parijs en de daaropvolgende mediaheisa heeft neergeschreven.

Argumenten van politieke tegenstanders weerleggen

Philippe Moureaux probeert ook de argumenten van bepaalde ‘politieke tegenstanders’, die hem onder meer laksheid en cliëntelisme verweten, punt per punt te weerleggen. Zo wijst hij op het verbod op het dragen van een volledig bedekkende sluier, de sluiting van zaken waar drugs verhandeld werd of zijn contacten met verantwoordelijken van moskeeën om beter te begrijpen wat er zich in de migrantengemeenschap afspeelde. Hij staat ook stil bij de problematiek van de geradicaliseerde jongeren en de rol die de Antwerpse ‘sharia4Belgium’ in bepaalde Molenbeekse wijken gespeeld heeft.

Moureaux erkende bij de voorstelling van zijn boek dat hij soms “opvliegend en agressief reageerde, maar nooit rancuneus”. Hij zag zichzelf eerder als “paternalistisch” en zowel “autoritair als empathisch”. Hij gaf ook toe dat niet alles in zijn beleid perfect was.

Het kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon - een functie die hij zelf ooit vervulde - bevat volgens hem positieve elementen, onder meer inzake de inzet van de politie, maar is onvoldoende om te voorkomen dat een nieuwe generatie van geradicaliseerde jongeren zal opstaan.

MEER OVER Philippe Moureaux