© Mia Uydens

Stil protest tegen sociale woningen

Een groep inwoners uit Oosthoven verzet zich tegen de geplande bouw van sociale woningen in het gehucht. Te veel, te hoog en te druk, zeggen ze. De Ark plant de bouw in 2017.

Bart Van Den Langenbergh, Guy Van Nieuwenhuysen

De bewoners voerden donderdagavond een stil protest tijdens de gemeenteraad. Ze hebben eerder al een bezwaarschrift ingediend dat is ondertekend door honderd buren uit de Polderstraat en de Heerestraat. “We zien dit grote project liever niet op de laatste open ruimte in ons centrum”, zeggen ze.

De sociale woningmaatschappij De Ark plant in het centrum van Oosthoven een bouwproject dat veertien woningen en twee commerciële ruimtes omvat.

Appartementen

Het gaat om appartementen die te koop of te huur worden aangeboden. Er is ook een ondergrondse parkeergarage. Het gebouw is 20 meter breed en telt vier bouwlagen, al is die vierde bouwlaag er alleen op de laatste vijf meter van het gebouw. De privacy van de buren wordt gerespecteerd door een groene binnenruimte te creëren.

Dat is allemaal niet naar de zin van de Oosthovenaren. Patrick Segers: “De Polderstraat is nu al een gevaarlijke straat. Veel ouders durven hun kinderen niet met de fiets naar school laten rijden. De ontsluiting van de Polderstraat op de Steenweg op Ravels is slecht. De situatie wordt nog erger als dit gebouw er komt. De ondergrondse parkeergarage is enkel via de Polderstraat bereikbaar. Ook bij de voetbalpleinen van Oosthoven worden al achttien woningen gebouwd. Wij hebben geen behoefte aan nog eens veertien woningen in ons centrum. We hebben nood aan ruimte voor festiviteiten.”

“Als er honderd mensen bezwaar hebben ingediend, is het duidelijk dat die mensen dit project voor de mensen die dit nodig hebben, niet willen”, reageert Peter Vanommeslaeghe, directeur van De Ark, die benadrukt dat er een grote vraag naar betaalbare woningen is. “De opmerking over mogelijke verkeersoverlast houdt weinig steek. Het gaat hier uiteindelijk om slechts veertien woningen. Ook wat betreft de hoogte, houden we ons aan de spelregels van de ruimtelijke ordening.”

De gemeenteraad keurde gisterenavond de verkoop van de grond aan De Ark goed. De oppositie, die zich had verzet en tevergeefs op Oosthovense solidariteit in de raad had gerekend, verliet na de stemming de gemeenteraad.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio