Miljoenenproject voor Xaveriuscollege

Print

De voormalige Peugeotgarage wordt afgebroken en vervangen door een gebouw van drie bouwlagen, met bovenaan de turnzaal. Op de eerste verdieping komen er nog twee klaslokalen. De tweede verdieping is voorbehouden voor de administratie en de lerarenkamer. Foto: META architectuurbureau

Borgerhout -

Het Xaveriuscollege in Borgerhout breidt uit met een groots nieuwbouwproject tussen de Xaveriusstraat en de Stenenbrug. Het nieuwe schoolgebouw moet plaatsbieden aan elf kleuterklassen, goed voor 220 kleuters.

Anderhalf jaar geleden startte het Xaveriuscollege met drie kleuterklassen, voornamelijk op vraag van de Stad Antwerpen die al jaren worstelt met een capaciteitsprobleem. Vorig jaar kwam er nog een klasje van 22 kleuters bij. “En dat was vrijwel onmiddellijk volzet”, vertelt algemeen directeur Alex Peeters. “Er is dus wel degelijk nood aan meer capaciteit en dat maatschappelijk engagement willen wij als school dan ook aangaan. Bovendien hebben we gemerkt dat onze kleuters zo gemakkelijker instappen in het eerste leerjaar. Die resultaten spreken in het voordeel van een eigen kleuterschool.”

Het Xaveriuscollege wil zijn aanbod verder uitbreiden tot elf kleuterklassen, goed voor 220 leerlingen en bouwt daarom een gloednieuw schoolgebouw. Een miljoenenproject met een omvang van ruim 2000 vierkante meter, dat gerealiseerd wordt met steun van het Vlaams Gewest. Het college kocht de afgelopen jaren enkele panden aan op de Stenenbrug, Jozef Posenaerstraat en de Xaveriusstraat. Die worden afgebroken en de percelen worden via het binnengebied met elkaar verbonden. META architectuurbureau ontwerpt en realiseert de nieuwbouw. De voormalige Peugeotgarage op de Stenenbrug vormt het begin van het L-vormige gebouw, een ‘toren’ van drie bouwlagen hoog met bovenaan een turnzaal. Gelijklopend met de Jozef Posenaerstraat strekt het nieuwe complex zich uit tot aan de Xaveriusstraat. Daar komt de hoofdingang.

“Ook lagere school uitbreiden”

“De bebouwing wordt vervangen door een gevel die uitkomt op een groene onthaalzone”, vertelt Alex Peeters. “Er wordt veel aandacht besteed aan groen. De speelplaats oogt als een speeltuin. Er komt een kijktuintje met nestkastjes en een bijenhotel en de kleuters krijgen ook een eigen moestuin.”

De nieuwe kleuterschool bestaat voornamelijk uit laagbouw. “We hebben geprobeerd zo veel mogelijk rekening te houden met de buurt”, zegt de directeur. “We hebben hen de plannen laten zien en hopen dat dit ook een project voor de buurt kan zijn. Enkele minder fraaie panden verdwijnen en het zal meer leven brengen in de omgeving.”

Het nieuwbouwproject geeft het Xaveriuscollege ook de mogelijkheid om zijn lagere school uit te breiden. “Ook daar merken we het capaciteitsprobleem”, vertelt Ann Maesen, directeur van de lagere school. “We mikken op 110 extra plaatsen en wijken daarvoor uit naar de patersvleugel van het college. De paters die er woonden zijn vanwege hun hoge leeftijd verhuisd en dus vullen we de vrijgekomen ruimte stilaan om tot klassen.”

Lees vrijdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen - editie Stad

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio