Als de Britten uitzonderingsmaatregelen kunnen afdwingen, dan is het hek van de dam

Print
Er zijn van die politieke kwesties die gewone burgers zoals u en ik boven de pet gaan. Zoals deze: wat zou het voor ons betekenen als de Britten – of zoals ze zichzelf graag opblazen: het United Kingdom – uit de Europese Unie zouden stappen? Zou dat een voetnoot in de geschiedenisboeken worden, of zou dat het begin zijn van een nieuw tijdperk in onze moderne geschiedenis?

Vaststelling één: niemand weet blijkbaar precies wat een ‘Brexit’ precies is. Betekent een terugtrekking van Groot- Brittannië dat het UK zich terugtrekt uit alle Europese engagementen? Blijkbaar niet. De Britten willen het liefst een onderdeel blijven van de EU, maar ze eisen een vrije rol, waarin ze nee kunnen zeggen tegen besluiten die hen niet bevallen. De rest van Europa lijkt zich daarbij te willen neerleggen. Ten onrechte, vinden wij. Want als het UK uitzonderingsmaatregelen kan afdwingen, dan is het hek van de dam. 

Er komt wellicht geen Brexit, geen exit van Brittannië uit de EU. Al onze gesprekspartners in het brandpunt van de discussie delen die mening. En dus vragen wij ons luidop af: waarom is die Brexit dan al dagen een hoofditem in het nieuws? Als de Britse weerspannigheid alleen maar een tactisch manoeuvre is voor de Britten om hun zwakke positie in Europa wat meer gestalte te geven, waarom zeggen de continentale Europese media dan niet gewoon waar het op staat? Waarom geven ze het podium aan de scabreuze Britse tabloids, die over Europa alleen maar bagger willen spuwen, zoals ze onze Herman Van Rompuy (heil, Herman!) destijds degradeerden tot een droge dweil? 

Op het moment waarop ik deze bedenkingen schrijf, vergaderen de Europese toppers over de Europese hete hangijzers. Wanneer u dit leest, is hopelijk al iets meer bekend. Onze eigenste premier Charles Michel ging wat ons betreft met een prima quote de ziting in. “Ik wil niet dat Groot-Brittannië of een ander land een strategie tegen de eurozone kan voeren”, zei hij. “We moeten de mogelijkheid behouden om ons economisch model, onze koopkracht en werkgelegenheid te versterken.” 
Dat is een fraaie uitspraak, al hoop ik wel dat u mij niet vraagt om ze te verduidelijken, want dat gaat niet lukken. 
De Europese politiek laat zich niet vatten in simpele regels. 

Volgens voormalig Europees commissaris Louis Michel (MR) is er méér Europa nodig. Michel senior is niet onder de indruk van de jongste peilingen, die zeggen dat 40% van de Britten voorstander is van de Brexit, en 48% tegen. 
Wij vinden die cijfers toch wel onrustwekkend. 

 

Nu in het nieuws