Volg live de CO2-uitstoot van uw regio

Print

Foto: © Zoonar/K.Zablocki

Mechelen -

De stad Mechelen publiceert op zijn website vanaf vandaag een CO2-dashboard. Daarop kan het grote publiek continu de milieuprestaties van de stad opvolgen. Het dashboard is een product, een app eigenlijk, van het bedrijf van de bekende klimaatexpert Serge De Gheldere. “Je rijdt toch ook geen auto zonder snelheidsmeter? En je runt toch geen bedrijf zonder boekhouding? Waarom zou je dan niet de CO2-uitstoot van je stad monitoren?”

Mechelen is voor zover bekend de eerste stad in Europa die deze stap zet. “Mechelen is een van de meer dan zesduizend Europese steden die ‘de Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie’ ondertekenden”, zegt Serge De Gheldere. “Ze verbinden zich er toe om hun CO2-uitstoot tegen 2020 met twintig procent te verminderen.”

Het kan dan maar helpen om te weten hoeveel je eigenlijk uitstoot, waar die uitstoot vandaan komt (huishoudens, mobiliteit...) en – vooral – wat de effecten zijn van maatregelen die je neemt.

Met het dashboard, ontwikkeld door FutureProofed, het Leuvense bedrijf van Serge De Gheldere, kan een stad dat van maand tot maand opvolgen.

Serge De Gheldere verwierf destijds enige bekendheid doordat hij bij Al Gore zelf een seminarie mocht gaan volgen om ‘klimaatambassadeur’ voor ons land te worden. Hij runt al jaren een bedrijf dat gespecialiseerd is in klimaatconsultancy.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio