© VUM

‘Spooktrein’ rijdt 12 kilometer zonder bestuurder

Een lege trein zonder bestuurder heeft donderdagavond een rit gemaakt tussen de stations van Landen en Tienen. De trein was in Landen aan het rijden gegaan toen de bestuurder even was uitgestapt maar in het station van Tienen kon een andere bestuurder op de langzaam rijdende trein springen en die tot stilstand brengen. Dat meldt de NMBS donderdagavond.

“De trein reed zeer langzaam, het spoor was vrijgemaakt en het station van Tienen was ontruimd, zodat er nooit gevaar was voor onze reizigers”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

De bewuste trein was zonder passagiers onderweg naar Leuven toen de bestuurder een defect opmerkte. De man stopte daarop, rond 21 uur, in het station van Landen maar daar liep het mis.

“Terwijl de bestuurder zijn trein aan het inspecteren was, begon die plots aan een lage snelheid te rijden, te bollen als het ware, en liet de bestuurder achter”, zegt Crols. “De bestuurder verwittigde daarop zijn collega’s en die deden het nodige. Alle seinen voor die trein stonden op groen en in het station van Tienen werd een spoor gereserveerd voor die trein, terwijl het station ontruimd werd. Eén van onze bestuurders kon rond 21.30 uur in Tienen op de rijdende trein springen en die vervolgens tot stilstand brengen.”

Hoe het komt dat de trein vanzelf begon te rijden, is nog niet duidelijk en moet nog nader onderzocht worden.