© Margo Tilborghs

© Jan Frankcen - Kalmthout

© Jan Frankcen - Kalmthout

1 / 3

Suske en Wiske niet langer de enige stripambassadeurs

Dat Kalmthout een stripgemeente is waar Suske en Wiske zich thuisvoelen is niet nieuw. Maar de gemeente wil nu nog een stapje verder gaan en andere stripfiguren in de kijker plaatsen. Om dat te bewerkstelligen, rekent Kalmthout op zijn inwoners.

Margo Tilborghs

Wie de heidegemeente Kalmthout bezoekt, merkt het meteen: Suske en Wiske zijn de ambassadeurs van die gemeente. Het is daar waar striptekenaar Willy Vandersteen woonde en werkte en er al zijn creativiteit de vrije loop liet.

Kalmthout GeSTRIPt is een initiatief van Jan Francken in samenwerking met Toerisme Kalmthout, het gemeentebestuur, Studio Foton, de provincie en vele stripauteurs. “Om Kalmthout nog meer te linken aan stripfiguren, ontstond het idee om een tentoonstelling te organiseren waarbij we de toeristische troeven en stripfiguren in de kijker plaatsen”, zegt Jan Francken. “In het archief van Studio Vandersteen zit reeds een aantal werken van tekenaars met afbeeldingen op Kalmthoutse locaties. Al deze originele werken willen wij nu voor de eerste keer samen met nieuwe werken van auteurs die niet behoren tot Studio Vandersteen tentoonstellen.”

Een aantal stripfiguren is nu al te bewonderen op verschillende locaties zoals de Kalmthoutse heide, station Heide, het Arboretum, oude pastorie en visvijver Maatjes. Toch heeft de gemeente nog tal van andere leuke toeristische plaatsen, evenementen of culinaire gerechten die de heidegemeente op de kaart kunnen zetten. “We denken daarbij bijvoorbeeld aan de Cassenboom, de zitbanken in Achterbroek, Moeder Kee, de Turfsteker, het station van Kalmthout, Bossie Bier of De Klot in Nieuwmoer”, zegt Jan Francken. “Maar er zijn nog meer plaatsen in Kalmthout die bijzonder zijn. De inwoners van onze gemeente mogen hun idee aanbrengen en we zullen dit bekijken met de stripauteurs.

Wie een voorkeur of suggestie voor een locatie heeft, kan dit nog tot 10 maart laten weten. Van de meest voorkomende locaties wordt een werk gemaakt.

stripkalmthout@vvvkalmthout.be

Lees het volledige artikel vrijdag in Gazet Van Antwerpen - editie NoordMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio