© Photo News

Fanny Lecluyse opgetogen na geslaagde stage in... Japan

Fanny Lecluyse zwemt eind deze maand haar eerste competitiewedstrijden van het jaar op de Waalse kampioenschappen (27-28 februari) in Charleroi, zo maakte de zwemster donderdag bekend. De Europees kampioene op de 200 meter schoolslag in klein bad is net terug uit Japan, waar ze op stage was.

“Ik heb de afgelopen twaalf dagen met het Japanse nationale team in Tokio doorgebracht”, vertelt de Moeskroense. “Mijn coach, Horatiu Droc, wilde een stage in Japan inlassen omdat het land zeer sterk is in schoolslag. Ik heb er getraind met echte toppers, zoals Kosuke Kitajima (olympisch kampioen op de 100 en 200 meter in 2004 en 2008, red) en meisjes die recent wereldkampioene Kanako Watanabe klopten.”

Lecluyse heeft er duidelijk veel ervaring opgedaan. “Het was tof om te trainen met zwemsters van mijn niveau. In België moet ik altijd alleen trainen, of met mannen. Ik heb op technisch vlak veel opgestoken. Ze hebben me ook enkele oefeningen aangeleerd die ik nu kan gebruiken op mijn trainingen. In Japan wordt steeds hard getraind, gecombineerd met techniek. Wij hebben onze mening daarover aangepast, maar het blijft interessant.”

In december werd Lecluyse nog Europees kampioene op de 200 meter in klein bad, maar toch blijft ze progressiemarge zien. “Ik kan me nog verbeteren. Zeker op technisch vlak, mijn beenbewegingen... De titel in Netanya was een mooie compensatie voor het harde werk en het motiveert me om ook in de toekomst hard te blijven werken.”

Het belangrijkste doel dit seizoen worden natuurlijk de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het olympisch jaar start voor Lecluyse in Charleroi. Op 27 en 28 februari zal ze er de Waalse kampioenschappen betwisten. “Ik zie dat kampioenschap als een training. Normaal gezien zal ik er 18 races zwemmen om zo te kunnen zien hoe ik met de vermoeidheid omga. Volgende maand zwem ik de Open Spaanse kampioenschappen. Dat zal de eerste keer zijn dat ik met zware concurrentie te maken krijg. Daarna volgt in mei het Europees Kampioenschap in Londen. Dat zal een goede test zijn richting de Olympische Spelen.”

Meer sportnieuws