Cameron: “Ik aanvaard geen akkoord dat niet aan onze eisen voldoet”

Print

David Cameron met voor hem de Europese president Donald Tusk. Foto: AFP

De Britse premier David Cameron verscheen strijdvaardig op de Europese top waar een nieuwe regeling voor Groot-Brittannië binnen de EU wordt besproken. Vanavond of morgen wordt een akkoord verwacht.

De Britse premier wil met hervormingen kunnen uitpakken die hij in juni in een referendum kan voorleggen aan de Britten. Dan kunnen zij kiezen of ze in de EU willen blijven of niet.

“Het zal moeilijk zijn”, verklaarde Cameron bij zijn aankomst in Brussel. “Ik zal voor Groot-Brittannië vechten. Als we een goed akkoord krijgen, dan zal ik dat aannemen. Maar ik zal geen akkoord aanvaarden dat niet aan onze eisen voldoet. (...) Met goede wil en met hard werken kunnen we een betere deal voor Groot-Brittannië krijgen.”

Verschillende regeringsleiders en staatshoofden benadrukten bij hun aankomst het belang van een akkoord. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze aan een akkoord wil werken waarbij Groot-Brittannië bij de EU blijft. “Maar uiteindelijk zullen de Britten beslissen.”

Voor de Franse president François Hollande staat de hele EU op het spel en niet slechts één land daarvan.

Struikelblokken

Er liggen nog een aantal struikelblokken op tafel. Zo zal over de noodrem die de Britten vragen om werknemers uit andere lidstaten vier jaar lang sociale voordelen te ontzeggen nog een hartig woordje worden gesproken. Frankrijk eist garanties dat landen die geen lid zijn van de euro op geen enkele manier een veto kunnen uitspreken over de versterking van de eurozone of de uitbouw van een bankenunie.

Ook de Belgische regering had nog een aantal bezwaren. Premier Charles Michel hoopt dat Groot-Brittannië bij de EU blijft. “Maar niet tegen elke prijs”, zegt hij. “Ik wil niet dat Groot-Brittannië of een ander land een strategie tegen de eurozone kan voeren. We moeten de mogelijkheid behouden ons economisch model, onze koopkracht en werkgelegenheid te versterken.”

De Belgische premier verklaarde dat er goede basis voor een akkoord voorligt, maar dat er nog veel werk aan de winkel is. “We moeten de waarheid zeggen: dit is een delicaat moment voor Europa.”

Volgens Michel is de EU veel sterker met de Britten erbij, maar hij is niet bereid zijn principes te laten varen. “Wat positief is, is dat we hier de opportuniteit krijgen om te zeggen dat we voor een Europa met verschillende snelheden zijn: de enen moeten sneller meer samen kunnen doen, de anderen moeten een ander ritme kunnen aanhouden.”

.

Nu in het nieuws