Anderlecht versiert na cruciaal overleg tussen refs goede uitgangspositie tegen Grieken

Foto: Isosport

Anderlecht - Olympiakos 1-0 (1/16de finales Europa League, heen)

Anderlecht versiert na cruciaal overleg tussen refs goede uitgangspositie tegen Grieken

Print

Anderlecht zakt volgende week in de 1/16de finales van de Europa League met een hoopgevende 1-0-voorsprong af naar Athene. Olympiakos bleek in Brussel geen grootse maar wel verraderlijke tegenstander. Tekenend voor de rommelige wedstrijd viel de beslissing na een onorthodoxe goal van Kara in de 72ste minuut, die de scheidsrechter pas na overleg met zijn assistent goedkeurde.

Anderlecht-coach Besnik Hasi koos voor Okaka in de spits en ook wintertransfers Büttner, Djuricic en Badji waren van de partij. Sylla, Suarez en Tielemans zaten zo broederlijk naast elkaar op de bank. Bij Olympiakos speelde met Milivojevic een ex-speler van Anderlecht.

Bekijk hier beide opstellingen

De Grieken begonnen zonder scrupules aan de wedstrijd en kregen in het openingskwartier zelfs de beste kans maar Ideye Brown tikte de bal van dichtbij tegen de paal. In een zinderend begin kreeg ook de thuisploeg enkele kansen na onzuiverheden bij de bezoekers. Bij Anderlecht was Filip Djuricic de meest bedrijvige speler maar de Serviër kreeg de bal niet voorbij doelman Roberto. Okaka kende een moeilijke wedstrijd voorin: hij kopte na zeven minuten de bal net naast maar zakte daarna weg op zijn eiland voorin.

Ook in de tweede helft kregen we meteen enkele kansen aan beide zijden. Vooral Anderlecht kwam goed weg want Kara en Proto moesten de meubelen redden. De goal viel echter aan de overkant toen doelman Roberto in de fout ging op hoekschop. Even leek de goal afgekeurd te worden maar na overleg met de grensrechter besliste de scheidsrechter toch om het feestje te laten doorgaan: 1-0! De Grieken gingen op enthousiasme op zoek naar de gelijkmaker, terwijl Anderlecht zich beperkte tot verdedigen. Het leverde nog druk op van de bezoekers maar gkansen bleven uit en gescoord werd er niet meer. In het slot zag Anderlecht wel nog Defour geblesseerd uitvallen.

De terugwedstrijd in Griekenland wordt volgende week al op 25 februari om 21u05 gespeeld. In een altijd heet Athene moet Olympiakos komen maar loeren er kansen voor Anderlecht op de counter.

Opmerkelijk:

De grensrechter wilde het doelpunt van Kara aanvankelijk afkeuren voor buitenspel. Maar de bal kwam van een flaterende doelman, waarna Kara kon en dus ook mocht scoren. De grensrechter had gevlagd voor de buitenspelpositie maar de flaterende goalie hief dat buitenspel zelf op door zelf de bal in de voeten van Kara te duwen. En gelukkig voor Anderlecht had de scheidsrechter dat goed gezien. Na kort overleg verscheen de 1-0 op het scorebord.

Belangrijkste fases:

6’ Durmaz wil de bal naar achteren spelen, maar Djuricic zit er goed tussen en gaat met de bal aan de haal. Oog in oog met Roberto trapt hij de bal voorlangs, de uitdoelman zat er nog met een handje aan.

7’ Buttner zwiept de bal voor na een corner. Okaka lijkt de 1-0 binnen te koppen, maar kan de bal niet genoeg richten naar doel.

9’ Na een slechte uittrap van Proto stormt Durmaz op doel af. Hij legt perfect af voor Brown, maar de targetspits devieert het leer tegen de paal.

21’ Durmaz krijgt teveel ruimte van Najar op links. De Zweed snijdt naar binnen, speelt Najar en Praet uit maar knalt naast.

23’ Acheampong gaat centraal met de bal aan de haal en past naar Djuricic op rechts. De Serviër schakelt knap zijn verdediger uit met een passeerbeweging en wil passen, maar doelman Roberto gaat gepast plat.

29’ Najar bereikt Praet, die randje offside staat in de zestien. De nummer 10 van Anderlecht mag echter doorgaan maar trapt op de vuisten van Roberto.

32’ Op een hoekschop vanop links kopt Milivojevic de bal nipt naast.

43’ Olympiakos komt er nog eens uit op de rechterflank. Fortounis bereikt Ideye, die de bal goed devieert tot bij Durmaz. De Zweed knalt de bal echter hoog over

RUST

47’ Anderlecht ontsnapt wanneer Olympiakos de verdediging helemaal uit verband speelt met enkele goeie tikken. Uiteindelijk trapt Milivojevic, vrijstaand in de zestien, de bal hoog over.

54’ Anderlecht verliest de bal iets te makkelijk op het middenveld waardoor Olympiakos kan gaan counteren. Seba is iets kwieker dan Deschacht en lijkt de ouderdomsdeken kwijt te zijn. Deschacht tackelt echter en pakt geel voor een hoognodige maar profesionele fout.

55’ Jimmy Durmaz neemt de interessante vrije trap voor zijn rekening. Via het muurtje gaat de bal maar net naast het doel, op de daaropvolgende corner kopt Kara het gevaar weg.

60’ Buttner is voorin blijven hangen na een mislukte aanval, waardoor Seba een zee van ruimte krijgt op de flank. Hij lijkt Ideye de 0-1 aan te bieden, maar Kara is net iets sneller en knalt de bal weg.

63’ Badji geeft de bal makkelijk weg en Ideye kan voorbrengen maar Proto zit er nog met een handje bij.

67’ GOAL! Na een hoekschop vanop rechts gaat doelman Roberto stevig in de fout. Hij bokst een gat in de lucht, Kara werkt met een omhaal de bal in doel. Even leek de goal afgekeurd te worden, maar hij telt toch: 1-0!

86’ Na een luchtduel komt Steven Defour slecht neer. Hij heeft zich bezeerd aan de kuit en kan niet meer verder.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

Meer sportnieuws