© AFP

Paus: “Donald Trump is niet christelijk”

Volgens Paus Franciscus is de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump geen christen, en wel omwille van zijn standpunten over immigratie. Dat heeft de kerkvorst gezegd tijdens zijn terugreis naar Rome vanuit Mexico.

rdc, JoRo

Naar goede gewoonte had paus Franciscus, na zijn bezoek aan Mexico, op zijn terugvlucht een babbel met enkele meereizende journalisten. Daar werd hem gevraagd naar zijn mening over enkele uitspraken van Donald Trump. Recent zei die Republikeinse presidentskandidaat bijvoorbeeld dat hij een anti-immigratiemuur zou willen bouwen bij tussen de VS en Mexico, zou hij president worden.

“Wie een muur bouwt in plaats van een brug, is geen christen”, reageerde Franciscus. Maar toen een journalist vroeg of de paus enig stemadvies wou geven aan de Amerikanen, ging hij daar niet op in.

“Daar moei ik mij niet mee. Ik zeg enkel dat deze man geen christen is, als hij zulke plannen heeft. Maar we moeten natuurlijk eerst zien of de dingen ook daadwerkelijk zo uitdraaien, en hem daarbij het voordeel van de twijfel geven.”

De eerstvolgende voorverkiezingen vinden plaats op zaterdag 20 februari in de diepgelovige staat South Carolina. In de peilingen ligt Trump er ver voor op de zeer conservatieve kandidaat Ted Cruz. Die hoopt door de uitval van de Paus op Trump stemmen te kunnen afsnoepen van de evangelische christenen in de staat.

Trump reageert

De reactie van Trump liet niet lang op zich wachten. Hij zei verbaasd te zijn dat de paus zijn geloof in vraag stelt. “Hij stelt mijn geloof in vraag. Ik was erg verbaasd om dat te zien. Ik ben een christen, geloof mij.” En meteen knoopte hij er nog enkele verkiezingsbeloftes aan vast. “Als ik president ben, zal ik niet toestaan dat het christendom systematisch wordt aangevallen en verzwakt, zoals dat nu gebeurt.”

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016