Aantal asielzoekers neemt flinke duik

De grote toestroom van asielzoekers (hier voor de dienst Vreemdelingenzaken in november 2015) lijkt voorlopig af te nemen. Foto: Bart Dewaele

Aantal asielzoekers neemt flinke duik

Print

Het aantal vluchtelingen dat asiel heeft aangevraagd in ons land, is in januari met meer dan de helft gedaald ten opzicht van de piekperiode eind vorig jaar. Er waren wel nog meer aanvragen dan in januari 2015. Dat blijkt uit cijfers van de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die vooral de verminderde vluchtelingenstroom uit Afghanistan als oorzaak ziet.

In januari werden 2.842 personen geregistreerd als asielzoeker. Dat is meer dan de helft minder dan in de piekperiode tussen augustus en het einde van vorig jaar, toen er gemiddeld 5.885 asielzoekers per maand werden opgetekend, en iets meer dan de helft dan in december (5.238 aanvragen). Het is wel nog steeds veel meer dan in januari van vorig jaar (1.717 aanvragen).

De DVZ wijt de daling vooral aan de sterke daling van het aantal asielzoekers uit Afghanistan. Op een maand tijd zakte het aantal geregistreerde vluchtelingen uit dat land van 2.176 naar 803. Ook uit Syrië (1.076 naar 527) en Irak (van 494 aanvragen naar 233 kwamen veel minder vluchtelingen naar ons land. Die drie landen blijven met respectievelijk 28,3, 18,5 en 8,2 procent wel verantwoordelijk voor het grootste aantal asielzoekers.

Conclusies trekken uit deze evolutie is echter nog niet mogelijk, waarschuwt de DVZ. ‘Gezien de internationale situatie bestaat de kans dat het aantal asielzoekers terug gaat toenemen.’

Net als in 2015 mocht ongeveer 6 op 10 (64,9 procent) van de asielzoekers die in januari een aanvraag deden, blijven. In het merendeel van de gevallen (51 procent) kregen ze de vluchtelingenstatus, 13,9 procent kreeg een subsidiaire beschermingsstatus. Dat betekent dat ze een verblijfsvergunning krijgen voor een jaar.

.

Nu in het nieuws