© BELGA

Minister Jambon: “Geen indicatie van specifieke dreiging tegen nucleaire sites”

Er is geen indicatie van een specifieke dreiging tegen nucleaire installaties in België. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) donderdag in de Kamer verklaard. Wel zal hij de ministerraad volgende week voorstellen extra capaciteit vrij te maken voor de bewaking van nucleaire sites.

Jambon werd tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand gevoeld over de video die bij terreurverdachten werd ontdekt en waaruit blijkt dat een Belgische topman uit de nucleaire sector werd bespioneerd.

Jean-Marc Nollet (Ecolo) wierp de minister voor de voeten dat de opname eind november 2015 werd ontdekt, maar dat hij in januari 2016 verklaarde dat er geen bedreiging was van de nucleaire sites. Volgens de vicepremier werd de situatie geëvalueerd door het OCAD en oordeelde het orgaan voor de dreigingsanalyse dat er sprake was van een dreiging ten opzichte van de betrokken persoon, maar niet van de nucleaire installaties.

“Eén van de best bewaakte sectoren”

Sinds de aanslagen in Parijs, en los van de ontdekking van de opname, worden bijzondere maatregelen voor de bewaking van de nucleaire sites voorbereid. Jambon verzekerde dat de nucleaire sector één van de best bewaakte sectoren in ons land is.

De minister blikte ook vooruit naar de nieuwe Directie Bewaking en Bescherming, die specifiek zal instaan voor de bewaking van bepaalde sites. In afwachting van de inwerkingtreding van die directie zal de minister evenwel voorstellen extra capaciteit vrij te maken om de installaties te bewaken.