© Photo News

“Antwerpen moet niet wachten op Brussel voor voorstadsnet”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt zich sterk dat er snel een voorstadsnet zal worden uitgewerkt in Antwerpen en Gent, met één ticket voor alle vervoersmodi. Zijn federale collega Jacqueline Galant (MR) mocht donderdag nogmaals op een uithaal rekenen: “De problemen van het voorstadsnet in Brussel vermengen met Antwerpen en Gent lijkt me totaal onzinnig”, zei Weyts in het parlement na vragen van Joris Vandenbroucke (sp.a), Dirk de Kort (CD&V) en Ludo Van Campenhout (N-VA).

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant verklaarde twee weken geleden dat ze niet aan nieuwe grote stadsnetten wil beginnen zolang dat van Brussel niet helemaal afgerond is. Antwerpen en Gent zouden dus moeten wachten.

Totaal onzinnig, vindt Weyts. “Het zijn projecten van een totaal andere orde. In Antwerpen en Gent gaat het om het samenbrengen van verschillende partners, om te bekijken hoe de investeringen beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Het gaat bijvoorbeeld om De Lijn, de lokale besturen, de NMBS en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. In plaats van de verschillende vervoersmodi elkaar te laten beconcurreren, zetten we in op samenwerking.”

Het overleg rond het gewestelijk expresnet rond Antwerpen is al zeer ver gevorderd, aldus Weyts. “Het gaat daar om bestaande lijnen waar de frequentie wordt aangepast, niet om infrastructurele ingrepen.” Belangrijk is dat er één ticket wordt ingevoerd, vindt de minister , zoals in Brussel nu al het geval is met het Jump-ticket.

Weyts verwacht veel van de topbijeenkomst rond openbaar vervoer die Galant samenroept op 26 februari.