Het beste uit deel 1: "Waarom groeide hier een verkeersjungle?"

Foto: Patrick Hattori

Het beste uit deel 1: "Waarom groeide hier een verkeersjungle?"

Het drukke verkeer houdt de Turnhoutsebaan al jaren in een wurggreep. “Iedereen doet maar wat, en die onvoorspelbaarheid is levensgevaarlijk”, zegt een buurtbewoonster. Hoe werd de verkeersader de 'Far West' van Borgerhout? We praten in dit deel 1 ook met buurtbewoners over hoe het vroeger was, zoeken naar de oorzaken van de verkeersproblemen én duiken even onder in de zijstraten van de Turnhoutsebaan.

1. "In deze verkeersjungle gelden geen regels"

“De Turnhoutsebaan moet volledig worden herdacht: veiliger en groener. In het verleden zijn foute keuzes gemaakt, met als gevolg dat nu de chaos overheerst.” Saloua, mama van Yara (10) en Isra (7), vermijdt de Turnhoutsebaan zo veel als ze kan. Fietsen doet ze er nooit, ook voor een uitstapje naar de stad of het Rivierenhof stippelt ze een andere route uit. 

 

 

2. "Deze situatie is het gevolg van foute keuzes uit het verleden"

Ooit een florissante winkelstraat, nu al vele decennia een gevaarlijke racebaan met onduidelijk karakter. Hoe is het zo ver kunnen komen, vroegen we aan architect en ruimtelijk planner Peter Vermeulen, stadssocioloog Wim Kennis en Stefan Nieuwinckel, districtssecretaris van Borgerhout.

 

 

3. "Bij onze vrienden in Brasschaat wordt ook ingebroken, hoor"

Al zijn hele leven lang woont Leo Roman, 84 intussen, op de Turnhoutsebaan. “Ik ben er geboren, heb er mijn boterham verdiend en wil er blijven”, zegt de gepensioneerde slager die er samen met zijn vrouw Lea een zaak had.

 

4. Verjonging en vernieuwing zijn vooral voelbaar in de zijstraten

Niet op de Turnhoutsebaan zelf, maar in de zijstraten doet de vernieuwing en verjonging van Borgerhout zich het meest voelen. Op vlak van horeca en ondernemen springen er allerlei initiatieven te voorschijn. Maar ook in de Kroonstraat en de Reuzenpoort weerklinkt ondertussen, net als op de Turnhoutsebaan zelf, een luide roep om méér groen en minder verkeer.

 

 

5. "Dit is het tegengestelde van de Turnhoutsebaan in Retie"

Hoe voelt het om als fietser over de Turnhoutsebaan te bollen, als je niet in Antwerpen woont en daar dus bijna nooit komt? Uw krant zocht en vond een proefkonijn, maar we wilden natuurlijk wel in de sfeer blijven. Dus kwamen we uit bij Tommy Browaeys, die zélf op de Turnhoutsebaan woont... in Retie.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio