© EPA

Op doping betrapte biatlete Abramova ziet af van analyse B-staal

De Oekraïense biatlete Olga Abramova, die in januari tegen de dopinglamp was gelopen, ziet af van de analyse van haar B-staal. Dat heeft de Internationale biatlonfederatie (IBU) donderdag laten weten. Daardoor is de kans erg groot dat ze voor lange tijd geschorst wordt, de IBU start alvast de disciplinaire procedure op en er komt binnenkort een hoorzitting.

Vorige week raakte bekend dat Abramova preventief geschorst werd door de biatlonfederatie van haar land omdat ze tijdens tijdens een wereldbekerwedstrijd in januari positief getest had op Meldonium. Dat is het middel waarop ook de Russische wielrenner Eduard Vorganov (Katusha) onlangs betrapt werd. Het is bedoeld voor het behandelen van keelontstekingen en hartkwalen, heeft invloed op de hormonen en de stofwisseling en kan het uithoudingsvermogen bevorderen. Het product staat pas sinds 1 januari op de lijst van prestatiebevorderende middelen die wordt opgemaakt door het WADA. Volgens de Oekraïense biatlonfederatie werd het middel voorgeschreven door de dokter van de biatlete in november 2015.

De 27-jarige biatlete is afkomstig uit Rusland. Omdat ze bij de Russische ploeg nooit echt doorbrak, veranderde ze in 2012 van nationaliteit. In het seizoen 2013-2014 maakte ze haar wereldbekerdebuut in het Italiaanse Antholz voor het Oekraïense team. Abramova behaalde haar grootste successen in de aflossing. Ze won nog nooit een wereldbekerwedstrijd en maakte geen deel uit van de Oekraïense ploeg die in 2014 goud pakte op de Olympische Winterspelen in Sochi.

Meer sportnieuws