© AFP

REACTIES. Kristoff: “Van den Broeck droeg steentje bij”

Alexander Kristoff (Katusha) lijkt aan een zelfde reeksje begonnen als vorig jaar. Net zoals toen won hij rit twee, vier en vijf in de Ronde van Qatar, net zoals toen won hij nu ook de derde etappe in de Ronde van Oman.

Wielrennen op Sportwereld.be

“Vandaag leverde het team weer een schitterende prestatie”, aldus Kristoff donderdag na afloop van zijn vierde overwinning. “Iedereen deed zijn werk, zelfs onze klimmer Jurgen Van den Broeck droeg zijn steentje bij. Het is fijn om te zien dat iedereen zo hard zijn best doet. Normaal doet Jacopo Guarnieri de lead-out, maar omwille van een lekke band in het slot liep dat mis. Het vroeg een beetje reorganisatie, maar we hebben daar goed op getraind en de sprint liep als een trein. Op 300 meter al voelde ik dat ik gewonnen spel had.”

Al zijn het slechts zeges in Qatar en Oman, toch hecht Kristoff er belang aan. “Winnen is altijd fijn”, sprak hij. “Voor de statistieken, voor het vertrouwen, voor de ploeggeest en dit is toch een wedstrijd van niveau buiten categorie, best wel met een mooi deelnemersveld. Intussen kweken we ook automatismen aan met het team voor die sprints, dus dat kan nooit geen kwaad.”

Kristoff start volgende week ook in Omloop Het Nieuwsblad. “Mijn eerste grote doel ligt later, in Milaan-Sanremo. In Het Nieuwsblad was ik nog nooit echt goed. Misschien komt daar volgende week wel verandering in”, besloot hij. Vorig jaar behaalde hij er zijn beste resultaat, elfde. Daags nadien werd hij wel tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne, na winnaar Mark Cavendish.

Roy Jans: “Ooit zullen dobbelstenen wel eens in mijn voordeel vallen”

Winnen was het doel voor Roy Jans donderdag in etappe drie in de Ronde van Oman, maar helaas moest hij opnieuw de duimen leggen voor Alexander Kristoff. Hij werd derde, want ook de Nederlander Moreno Hofland bleef hem voor.

“Ik ben toch wel ontgoocheld”, zei de renner van Wanty-Groupe Gobert na afloop. “Als je niet wint, dan ben je altijd ontgoocheld. Dus het is wel jammer, ik had graag die vroege overwinning behaald. Nu goed, ooit zullen de dobbelstenen wel eens in mijn voordelen vallen zeker?”

Jans loofde ook zijn team. “Marco Marcato hield me goed vooraan in het slot, maar op 600 meter van de finish moest hij afhaken. Robin (Stenuit) zat toen aan de andere kant van de weg. Jammer, had ik hem nog in steun gehad, dan had ik misschien dichter kunnen eindigen. Nu liet ik me ook wat insluiten. Daar moet ik wel over waken, want nu kon ik pas op 175 meter van de finish mijn sprint aanzetten. Dat is te laat, zeker op zo’n snelle aankomst, met de wind in de rug. Ik remonteerde nog heel wat renners, hoopte ook nog Hofland (die tweede werd) terug te pakken, maar net niet. Dat is jammer. Nu goed, ik heb dit jaar drie sprints gereden en eindig drie keer op het podium. Daar moet ik tevreden mee zijn. De conditie is goed. Zondag probeer ik het nog een keer en daarna is het aftellen naar Kuurne-Brussel-Kuurne.”

Alexander Kristoff wint nu ook in Oman

© rr

Na drie ritzeges in de Ronde van Qatar heeft Alexander Kristoff nu ook een eerste ritzege gepakt in de Ronde van Oman. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen toonde zich in Oman andermaal de snelste in een massaspurt. De Nederlander Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) werd tweede, onze landgenoot Roy Jans derde. Kristoffs landgenoot Edvald Boasson Hagen blijft leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

De derde etappe van de Ronde van Oman was niet zo lastig als de pittige rit van woensdag. De renners moesten 176,5 kilometer afleggen tusen Al Sawadi Beach en Nasseem Park. Het eerste deel van de rit ging licht omhoog om vervolgens in dalende lijn terug naar de kust af te zakken. Johan Vansummeren was er niet meer bij. De 35-jarige Limburger gaf ziek forfait.

Net zoals gisteren koos Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) voor de vlucht vooruit. Dehaes koos meteen na de start het ruime sop in het gezelschap van landgenoot Kenneth Van Rooy (Topsport Vlaanderen-Baloise), de Nederlanders Ivar Slik (Roompot-Oranje Peloton) en Brian Van Goethem (Roompot-Oranje Peloton) en de Australiër Jordan Kerby (Drapac).

Het vijftal fietste een voorsprong van vier minuten bij elkaar, maar de slechte weersomstandigheden (onweer en felle wind) zorgden ervoor dat de vluchters geen zorgeloze namiddag kregen. Meer zelfs, op 100 kilometer van de finish verdwenen de Belgen Dehaes en Van Rooy uit de kopgroep. De twee Nederlanders en de Australiër gingen met zijn drieën verder, maar ook zij zouden nog ruim voor de aanvang van de sprint gegrepen worden. Van Goethem hield het langst stand. Op iets minder dan 10 kilometer van de finish was hij er echter ook aan voor de moeite.

De eerste massasprint in de Ronde van Oman moest en zou er komen, daar was geen ontsnappen aan. En ook aan de vierde zege van het prille seizoen voor Alexander Kristoff niet. De Noor won al drie sprints in Qatar en was ook in Oman op papier de snelste. Hij zette die favorietenstatus ook om in nieuwe, klinkende zege. Moreno Hofland moest tevreden zijn met een tweede plaats, Roy Jans (Wanty Groupe Gobert) werd derde. Met Zico Waeytens (Team Giant-Alpecin), zesde, en Robin Stenuit (Wanty-Groupe-Gobert), achtste, eindigden er nog twee Belgen in de top tien.In het klassement blijft Boasson Hagen aan de leiding. De Noor heeft een voorsprong van vier seconden op Vincenzo Nibali (Astana) en zes seconden op Greg Van Avermaet (BMC). Vrijdag wacht het peloton de pittige koninginnenrit naar Green Mountain (177 km).

Bekijk het algemeen klassement hier.

Rituitslag

1 Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha 4:03:22 2 Moreno Hofland (Ned) Team LottoNl-Jumbo 3 Roy Jans (Bel) Wanty - Groupe Gobert 4 Mike Teunissen (Ned) Team LottoNl-Jumbo 5 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC Racing Team 6 Zico Waeytens (Bel) Team Giant-Alpecin 7 Berden De Vries (Ned) Roompot - Oranje Peloton 8 Robin Stenuit (Bel) Wanty - Groupe Gobert 9 Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team 10 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws