© WAS

© WAS

1 / 2

Nieuwe app wijst dichtstbijzijnde toilet aan (video)

Het overkomt iedereen al eens: buitenshuis dringend op zoek moeten naar een toilet. Vooral voor mensen met een chronische darmaandoening is het zaak om zo snel mogelijk op de pot te zitten. Voortaan is er een app die gebruikers met een behoefte naar het dichtstbijzijnde toilet gidst. WC ASAPP omvat inmiddels meer dan 3.000 toiletten, zo bleek donderdag bij de voorstelling.

De app maakt gebruik van geolocalisatie en laat toe om in slechts enkele kliks het dichtstbijzijnde toilet te vinden. Gebruikers worden tegelijk voorzien van informatie over de beschikbare toiletten, zoals de netheid, het aantal, de openingsuren en de kostprijs. Ze kunnen ook zelf toiletten toevoegen en beoordelen. De app kan gratis gedownload worden via de App Store of Google Play.

De app is een initiatief van het biofarmaceutische bedrijf AbbVie en van twee patiëntenverenigingen voor personen met een chronische inflammatoire darmziekte. In België leven ongeveer 30.000 patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD). Het gaat meer bepaald om de ziektes van Crohn en colitis ulcerosa, ongeneeslijke en niet-besmettelijke ontstekingsziekten van het spijsverteringsstelsel of maagdarmkanaal. Aanhoudende of terugkerende diarree is het bekendste symptoom van beide aandoeningen, naast gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid.

De ziektes hebben een grote impact op het dagelijkse leven van de patiënten. Zo moeten zij soms tot 20 keer per dag naar het toilet, wat een serieuze sociale handicap betekent. “Het huis verlaten voor het werk of voor privé-activiteiten is voor hen vaak een enorme uitdaging. Een snelle en makkelijke toegang tot het toilet is dan ook van uiterst belang”, legt Frieda Wieme van de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) uit.