© Marin Baetens

© Marin Baetens

© Marin Baetens

© Marin Baetens

1 / 4

Julie Wysgol is 100 jaar geworden

In woonzorgcentrum Sint Anna werd de honderdste verjaardag gevierd van Julie Wysgol, die geboren is op 16 februari 1916 in Radizionkau in Opper-Silezië.

Marin Baetens

Radizionkau ( nu Radzionkow) hoorde toen nog bij het Duitse Keizerrijk. Aan het einde van de tweede wereldoorlog werden tijdens de conferentie van Potsdam de nieuwe grenzen ( Oder-Neisse grens) vastgelegd. Opper-Silezië werd toen grotendeels Pools. Uit de verschillende gebieden die aan andere landen werden toegewezen werden ongeveer 12 miljoen Duitsers verdreven. Volgens sommige bronnen overleden hierbij 2.5 miljoen mensen tijdens de deportatie door ontbering en willekeurige executies. Julie Wysgol kwam dan terecht in Braunschweig waar zij werkte in een hospitaal. Daar leerde zij een Vlaming kennen die daar tijdens de oorlogsjaren als opgeëiste had gewerkt. Samen zijn zij dan naar Borgerhout gekomen waar hun zoon Gunther geboren werd. Julie heeft altijd gewerkt bij Unilever. Een vijftal jaar geleden nam zij haar intrek in zorgcentrum Sint Anna. Zij verblijft er op de afdeling Rome, waarvan alle medebewoners waren uitgenodigd op de viering.

Schepen Edwin De Cleyn overhandigde haar namens het district Berchem een boeket bloemen en een mand met versnaperingen, namens de stad Antwerpen een gedenkschaal en namens het Koninklijk huis een getekende foto van het Koningspaar.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio