© reuters

Sanders zou elke Republikein vlot verslaan, Kasich meest verkiesbare Republikein

Bernie Sanders maakt meer kans om te winnen van een Republikeinse tegenkandidaat dan Hillary Clinton. John Kasich lijkt dan weer het best geplaatst om het als Republikein op te nemen tegen een van de twee Democratische kandidaten. Mocht Michael Bloomberg beslissen om zich als onafhankelijke in de strijd te werpen zou dat vooral nadelig zijn voor de Democraten. Dat blijkt uit een grootschalig opinieonderzoek van de vooraanstaande Quinnipiac University.

Jonas Rosquin

In het onderzoek werden alle mogelijke combinaties van Republikeinse versus Democratische kandidaten gepeild. Bij de Democraten blijven er nog twee kandidaten over (Bernie Sanders en Hillary Clinton), bij de Republikeinen is het veld inmiddels uitgedund tot vijf realistische kandidaten (Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich en Jeb Bush).

Lees het onderzoek van Quinnipiac University

Sanders verslaat Republikeinen

Mocht Bernie Sanders de Democratische genomineerde worden zou hij alle mogelijke Republikeinse rivalen vlotjes verslaan. Als de linkse kandidaat het moet opnemen tegen populist Donald Trump zou hij hem verslaan met een ruime marge van 6 procent (48% vs 42%). De zeer conservatieve Ted Cruz en de eerder gematigde Jeb Bush zouden helemaal worden weggeblazen door Sanders met telkens een marge van 10 procent (49% vs 39%). Marco Rubio, de jonge senator van Florida zou ook 6 procent minder scoren dan Sanders (47% vs 41%). De enige Republikein die het de Senator voor de staat Vermont eventueel nog lastig zou kunnen maken is gouverneur van Ohio John Kasich die in de peiling op vier procent strandt (45% vs 41%).

Hillary wint enkel van Trump

John Kasich zou dan weer de Republikein zijn die het meeste kans maakt om Hillary Clinton te verslaan. Volgens de peiling zou hij bij de verkiezing maar liefst 8 procent beter scoren dan de voormalige presidentsvrouw (47 vs 39%). Ook Marco Rubio (48% vs 41%), Ted Cruz (46% vs 43%) en Jeb Bush (44% vs 43%) zouden de beste papieren hebben mocht het tot een confrontatie komen met Clinton. De enige Republikeinse kandidaat die (nipt) van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zou verliezen is zakenman Donald Trump (44% vs 43%).

Bloomberg

Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, liet enkele weken geleden uitschijnen dat hij mee zou dingen naar het Witte Huis, indien zowel de Democraten (Bernie Sanders) en de Republikeinen (met Donald Trump of Ted Cruz) een ‘extreme’ kandidaat zouden nomineren. Bloomberg zou volgens de peiling als onafhankelijke geen schijn van kans maken, maar zou het voor de Democraten wel roet in het eten kunnen gooien. In een race met Sanders en Trump zou hij 12 procent halen en vooral stemmen afsnoepen van Sanders. Sanders en Trump zouden immers in dat geval elk 38 procent halen. In een race met Sanders en Cruz zou Bloomberg 14 procent halen. Sanders zou dan nog steeds winnen maar dan met een kleinere marge (39% vs 33%).

Sanders en Kasich meest geliefd

Voorts blijkt dat Bernie Sanders de meeste aantrekkingskracht vertoont bij onafhankelijke kiezers, kiezers die dus zowel voor Democraten als Republikeinen kunnen kiezen. John Kasich zou dan weer de Republikein zijn met de beste kansen bij onafhankelijken. Sanders en Kasich zijn daarnaast ook de enige kandidaten die een duidelijk positieve ‘gunstigheidsscore’ halen. Marco Rubio heeft ongeveer evenveel voor- als tegenstanders. Alle andere kandidaten hebben duidelijk meer kiezers die hen negatief beoordelen dan positief. Hillary Clinton en Donald Trump hebben de meeste tegenstanders.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016