© Shutterstock

Pil tegen menstruatiepijn bestaat, maar is niet verkrijgbaar

Lage rugpijn, buikkrampen en barstende hoofdpijn: veel vrouwen hebben er last van als ze hun maandstonden hebben. Er bestaat nochtans een pil om de klachten te verzachten, maar de wetenschap wil ze niet produceren. "Als mannen er last van zouden hebben, was dit medicijn er al lang".

vwh

Professor John Guillebaud, verbonden aan het University College in London, zegt in het Amerikaanse digitaal magazine Quartz dat miljoenen dames pijnlijke maandstonden hebben en dat hij niet begrijpt waarom er zeer weinig onderzoek wordt gedaan om de last te beperken. “Menstruele krampen kunnen even pijnlijk worden ervaren als een hartaanval. Als mannen er last van zouden hebben, was er al lang een medicijn op de markt”, klinkt het.

Geen geklaag

Zijn Amerikaanse collega Richard Legro vindt ook dat menstruatiepijn, ook dysmenorroe genaamd, niet au sérieux wordt genomen. Hij zegt dat de wetenschap niet in een medicijn wil investeren omdat vrouwen te weinig klagen en het dus niet veel zou opbrengen. Legro, verbonden aan het Penn State Center of Women’s Health in Hershey, doet zelf onderzoek naar deze pijn en ontdekte dat sildenafil - viagra in de volksmond - de maandstonden draaglijker zou kunnen maken. Naar eigen zeggen heeft hij al drie à vier aanvragen ingediend, maar wordt hij altijd afgewezen.

Volgens de twee professoren is meer onderzoek naar dit soort pijn geen overbodige luxe. Dames die pijnlijke maandstonden hebben, hebben misschien last van een onderliggend probleem zoals endometriose. Dat is een pijnlijke aandoening die aantoont dat er iets mis is met het endometrium, het slijmvlies waarmee de binnenkant van de baarmoeder is bekleed.

Endometriose

Tijdens een normale menstruele cyclus, neemt dit slijmvlies toe. Aan het einde van de cyclus, stoot het vrouwelijk lichaam het weer af. Bij vrouwen die last hebben van endometriose geraakt het slijmvlies ook op andere plaatsen in het lichaam zoals de eierstokken, eileiders, baarmoederwand, buikvlies, darmen en de blaas. Dat kan veel pijn en krampen veroorzaken, ook tijdens seksueel contact, waardoor sommige vrouwen enkele dagen buiten strijd zijn. Op termijn kan de aandoening tot onvruchtbaarheid leiden. Onder meer ‘Girls’-actrice Lena Dunham heeft er last van en was er laatst openhartig over op Instagram.

NIET TE MISSEN