© WAlter Saenen

© WAlter Saenen

1 / 2

“Bij regenweer tot aan enkels in het water”

De kelders aan de onpare kant van de Hendriklei lopen sinds kort geregeld onder water. De oorzaak daarvoor ligt wellicht bij het nieuwe rioleringsstelsel, dat het grondwater doet stijgen.

koen de beuckeleer

In de Hendriklei, op de grens van Hoboken met het Kiel, werd onlangs een nieuwe rioolcollector aangelegd. Ook de straat zelf onderging een grondige transformatie. Fietspaden, brede voetpaden en verkeersremmende maatregelen aan de scholen moesten de straat een pak verkeersveiliger maken. Maar de werken hebben voor sommige bewoners ook een keerzijde. Sinds de rioleringswerken hebben zowat alle huizen aan de Hobokense (onpare) kant van de straat te kampen met wateroverlast.

August Van Hove woont al 25 jaar in de Hendriklei en had voordien nooit last van water in zijn kelder. “Maar sinds de werken staat mijn kelder bij de minste regenval volledig blank”, zegt hij. “Dat de rioleringswerken aan de oorzaak liggen, lijkt me overduidelijk. De betrokken firma’s wijzen echter alle verantwoordelijkheid af. Bij aanvang van de werken hoorde ik de werkmannen nog zeggen dat het grondwater hier enorm diep zat. Maar nu beweert men dat het allemaal grondwater is in onze kelders. Ik kan niet meer volgen.”

Watermaatschappij Aquafin laat weten dat tot hiertoe drie schadegevallen binnenkwamen. “Het onderzoek is nog volop aan de gang, maar aangezien het om meerdere kelders gaat, is de kans groot dat de verouderde riolering een drainerend effect had”, zegt woordvoerder Ward Scholiers. “

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Stad

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio