© AP

Noord-Koreaanse homo: “Ik wist niet eens dat zoiets bestond”

Pas toen hij Noord-Korea verliet en naar Zuid-Korea vluchtte, zag Jang Yeon-jin de waarheid in. “Ik had geen gevoelens voor mijn vrouw omdat ik homoseksueel ben. Tot ik het land verliet, wist ik niet eens dat zoiets bestond”, zegt hij.

Noord-Korea is een van de meest mysterieuze landen die onze aarde rijk is. Daar weet Jang Yeong-jin (55) alles van. “Een gigantische gevangenis zonder tralies” noemt de man zijn vaderland in zijn pas gepubliceerde memoires A Mark of Red Honour. Tot dat inzicht kwam hij pas toen hij het land verlaten had en uitgeweken was naar Zuid-Korea.

Getrouwd

Yeong-jin kende nochtans een normaal begin van zijn leven. Hij ging naar school, ging bij het leger toen hij 19 was, bleef tien jaar in dienst en trouwde niet veel later. “Maar door huwelijksproblemen verliet ik het land en trok in naar Zuid-Korea”, schrijft Yeong-jin in zijn boek.

Het voornaamste probleem dat de man kende in zijn huwelijk was dat hij geen gevoelens had voor zijn vrouw. Pas in Zuid-Korea, in een samenleving die veel opener is, merkte hij dat het aan hem lag. Hij was homoseksueel. Iets waar hij tot op dat moment niet eens een naam voor had.

“Ik schaamde me eerst wel, want ik wist echt niets dat homoseksualiteit bestond. Ik voelde me zo vreemd. Als Noord-Koreaan in Zuid-Korea én als homo in een heteroseksuele samenleving.”

Afwijking

“In het communistische Noord-Korea, dat heel gesloten is, heb je geen idee van hoe de wereld in elkaar zit”, vertelde Yeong-jin bij de European Alliance for Human Rights in North Korea. “Ik beschouwde mijn homoseksualiteit als een ziekte, een afwijking. Het is een tragedie om te leven zonder te weten dat je homo bent.”

Er is geen bewustzijn dat er zoiets als homoseksualiteit bestaat in Noord-Korea, zegt de man. “Ik heb het pas ontdekt toen ik het land verlaten heb. Ik kon er ook niet genieten van het normale leven dat ik had.”