© Photo News

Agenten op Facebook ‘smurfen’ noemen staat gelijk aan cyberpesten en celstraf

Cain R., een 37-jarige man uit Antwerpen, is donderdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel en een geldboete van 1.200 euro omdat hij op zijn Facebookpagina enkele agenten van de federale wegpolitie “smurfen” had genoemd. Dat was volgens de rechtbank cyberpesten. De man werd ook vervolgd voor schending van de privacy van de betrokken agenten maar daarvoor werd hij vrijgesproken.

Cain R., die op Facebook 152.023 volgers heeft, werd op 11 mei 2015 tweemaal door de federale wegpolitie gecontroleerd op de Brusselse Ring. Tijdens beide controles maakte hij foto’s van de agenten. Een agent vroeg hem om de foto te verwijderen maar dat weigerde de man. Nog diezelfde dag postte R. de foto’s op zijn Facebookpagina terwijl hij in de commentaren de agenten “smurfen” noemde.

Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde de man daarop voor cyberpesten en schending van de privacy, terwijl drie van de vier betrokken agenten zich burgerlijke partij stelden. Bij de behandeling van de zaak pleitte R.’s advocaat dat hij niet de bedoeling had gehad de agenten te kwetsen. De term “smurfen” was volgens de verdediging ook helemaal geen belediging.

De rechtbank zag dat anders en veroordeelde R. voor cyberpesten tot een celstraf met uitstel van 3 maanden en een geldboete van 1.200 euro. Hij moet de drie agenten ook elk een schadevergoeding van 200 euro betalen.