© ss

Zware fouten op de Engelse operatietafels

Eileider weggenomen in plaats van een blindedarm, een teelbal in plaats van een cyste. Engelse chirurgen hebben de voorbije jaren talloze fouten gemaakt. Tussen 2012 en 2015 werden alleen al in Engeland meer dan 1.100 fouten gedocumenteerd, die eigenlijk nooit hadden mogen gebeuren. Dat meldt het Britse persbureau PA.

mtm

Daartoe behoren meer dan 400 heelkundige ingrepen aan verkeerde knieën, ogen of heupen. Er werden ook meer dan 420 objecten geregistreerd, die tijdens de operatie in het lichaam van de patiënten werden vergeten, zoals gaasverbanden, dotters en stents, scalpels, naalden en ander operatiemateriaal.

Chirurgen hadden bij een vrouw een nier afgenomen in plaats van haar eileider. Diabetespatiënten hadden geen insuline gekregen, anderen kregen bloed toegediend van de verkeerde bloedgroep of verkeerde implantaten. Het kwam ook wel eens voor dat de verkeerde patiënt op de operatietafel terechtkwam. “Elke van die fouten was er een teveel”, klonk de commentaar van een woordvoerster van de Gezondheidszorg NHS England. Vorig jaar werden nieuwe richtlijnen uitgevaardigd om fouten te voorkomen.

De met belastinggeld gefinancierde NHS staat voortdurend onder kritiek, omdat bijvoorbeeld ziekenwagens te laat komen of dat patiënten wekenlang op een afspraak moeten wachten. Artsen en verplegers klagen over chronische onderfinanciering en enorme werkdruk met vele overuren.