© REUTERS

Levenslange schorsing gevraagd voor Zuid-Amerikaanse voetbalbonzen

De Onderzoekskamer van de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA raadt aan om twee Zuid-Amerikaanse voetbalbonzen levenslang uit de sport te verbannen. Het gaat om de Colombiaan Luis Bedoya en de Chileen Sergio Jadue, beide heren waren ooit vicevoorzitters van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond en zijn betrokken bij een aantal corruptieschandalen.

Eind 2015 pleitten de twee schuldig voor het Amerikaanse gerecht, ze speelden volgens de rechter een belangrijke rol in een wereldwijde fraudezaak. Een van de twee bobo’s is Luis Bedoya, de man was lange tijd een van de grootste namen in de Zuid-Amerikaanse voetbalwereld. Hij was in zijn gloriejaren lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, preses van de Colombiaanse voetbalbond en vicevoorzitter van de CONMEBOL, dat is de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie.

De andere kanshebber op een levenslange uitsluiting, Sergio Jadue, stond lang aan het roer van de Chileense voetbalfederatie. Volgens het Amerikaanse gerecht zou hij hebben gesjoemeld bij de toekenning van de televisierechten voor de Copa America. Tijdens het onderzoek werkte de Chileen steeds goed mee in ruil voor strafvermindering maar nu wordt hij misschien toch ook levenslang verbannen uit de sport.

Deze zaak is het zoveelste hoofdstuk in het grootschalige FIFA-schandaal. Dinsdag moest de vorige grote baas van de wereldvoetbalbond Sepp Blatter zich al verantwoorden voor de Beroepscommissie van de FIFA voor een zaak waar ook Michel Platini bij betrokken was. De twee zijn momenteel acht jaar geschorst door de FIFA nadat er bewijs was gevonden van een verdachte geldtransactie van 1,8 miljoen euro tussen de twee.

MEER OVER Fifa

Meer sportnieuws