© TDK

Trein ontruimd en station afgesloten na taalkundig misverstand?

Een 26-jarige Spanjaard moest donderdag voor de rechtbank verschijnen voor een bommelding op een trein in Mechelen. Volgens de advocaat van de man ligt een taalkundig misverstand aan de basis voor het ontruimen van trein. Het parket vorderde zes maanden met uitstel.

ldn, doro

Op 7 december 2015 werd een trein die van Antwerpen naar Brussel reed, ontruimd in het station Mechelen-Nekkerspoel na een bommelding. De politie doorzocht de trein, maar vond niets.

Het incident begon met een dispuut tussen een 26-jarige Spanjaard en twee treinbegeleiders. De man was met zijn fiets op de trein gestapt maar had een discussie over het ticket van zijn fiets. De conducteur haalde er een inspecteur bij. Tegen die inspecteur zou de man ‘Il y a une bombe’ (‘Er is een bom op de trein’) gezegd hebben. Althans, zo had de conducteur het verstaan waarna de politie werd verwittigd. De trein werd ontruimd, het station Nekkerspoel werd afgesloten en de jongen werd opgepakt. Het treinverkeer lag ruim een uur stil door de dreiging.

Maar het ging om een Catalaanse uitdrukking, beweert de man die ‘Joder y el Jambo’ (‘Verdomme, die klootzak’) zou gezegd hebben. Zijn verdediging meent dat het gaat om één groot misverstand en dat de man geenszins verantwoordelijk is voor de politiemacht die daarna werd ontplooid. “Dit gebeurde enkele weken na de aanslagen in Parijs, waarbij heel veel verdachte pakketten en valse bommeldingen werden gemeld”, verklaart zijn advocaat Ergün Top die de vrijspraak vraagt. “Mensen zagen en hoorden vaak dingen die er niet waren. Deze man is het slachtoffer van de sfeer die er toen heerste ten tijde van verhoogde dreiging.”

De NMBS stelde zich burgerlijke partij en eiste bijna 17.000 euro: 15.000 euro voor de treinvertraging en 2.000 euro voor de pendelbussen die werden ingelegd. De openbare aanklager vorderde zes maanden met uitstel en een boete van 600 euro. Vonnis op 17 maart.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio