© Photo News

2.279 Belgische paspoorten gestolen en 18.665 verloren in 2015

In 2015 zijn 2.279 Belgische paspoorten en reisdocumenten als gestolen opgegeven via de steden en gemeenten en de diplomatieke posten in het buitenland aan de diensten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft de woordvoerder van Buitenlandse Zaken donderdag aan Belga gemeld. Daarnaast werden ook 18.665 paspoorten als verloren opgegeven.

gjs

Dat laatste cijfer lijkt hoog, maar hierin zitten ook de paspoorten die al lang verlopen waren, maar niet werden teruggevonden door de eigenaars en die dientengevolge bij de aanvraag voor een nieuw paspoort als verloren werden opgegeven.

De procedure is dat Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk de gegevens van de ontvreemde en verloren paspoorten doorseint aan de andere Schengen-landen en aan Interpol. “De snelle doorseining van die gegevens om misbruik van die documenten te voorkomen, is sinds lang een prioriteit van onze diensten”, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Het was al een prioriteit vooraleer de terreurdreiging die sinds de aanslagen van 13 november laatstleden is ontstaan.”